facebook

В’їзд дозволений. Електронна система має подолати корупцію на блокпостах

Київ спрощує процедуру видачі перепусток в зону АТО, вводячи електронну реєстрацію охочих.

1604453




Але покінчити з бюрократичною тяганиною навряд чи вдасться – як, втім, і з корупцією, пише Євгенія Вецько у №12 журналу Корреспондент від 27 березня 2015 року.

Луганчанин Геннадій, який не називає свого прізвища, вже майже місяць чекає, коли йому оформлять перепустку на підконтрольну Києву територію. Із зайнятого сепаратистами Луганська він хоче вивезти 11 близьких йому людей, серед яких шість пенсіонерів і двоє дітей.

«Чесно кажучи, перепустка – це якесь знущання, – не приховує емоцій Геннадій. – Документи я здав ще в перших числах березня. Щоб їх подати, на дорогу туди і назад ми з дружиною витратили близько 1.000 грн».

Дізнавшись, що СБУ і Держприкордонслужба впроваджують електронну систему оформлення документів, луганчанин побоюється, що всю процедуру тепер доведеться проходити заново.

«За цей час сепаратисти підірвуть інші мости через Сіверський Донець, і тоді взагалі нікуди не виїдеш», – непокоїться Геннадій.

Нова процедура оформлення документа в тестовому режимі почала діяти з 20 березня, а з 25-го Держприкордонслужба повинна вилучати паперові перепустки. В СБУ заспокоюють: ні переоформляти документи, ні їхати спеціально за перепусткою таким, як Геннадій, не доведеться. Його ім’я занесуть в електронну базу, і на територію, підконтрольну Києву, він в’їде безперешкодно – знадобитися тільки паспорт.

Правда, із запуском електронної системи виникли проблеми, але в СБУ обіцяють впоратися з ними з дня на день. А поки що охочі виїхати з Донбасу змушені цілодобово стояти в черзі, тільки щоб подати документи. Або давати хабар, щоб без проблем перетнути кордон із зоною АТО.

Благими намірами

Режим з перепустками на в’їзді та виїзді із зони АТО діє з 23 січня 2015 року. Силовики пояснювали обмеження тим, що щодня українські блокпости безперешкодно перетинали десятки бойовиків «ЛНР» і «ДНР». Перепустки мали дозволити ефективніше виявляти членів незаконних збройних формувань та їхніх пособників.

Крім того, як розповідають у приватних бесідах працівники спецслужб, ця ініціатива повинна була «виманити» з окупованих територій людей і знизити потік переселенців, які регулярно їздили в зону АТО, щоб «полити улюблені квіточки».

Для оформлення перепусток було відкрито сім центрів (два в Луганській, п’ять – у Донецькій області), виписано підстави для видачі документів, відкрито спеціальні гарячі лінії – правда, додзвонитися на них часто було вкрай складно. Уся процедура повинна була займати від одного до десяти днів. Кілька годин – щоб подати документи, ще один візит – на контрольно-пропускний пункт, вже за готовим папером.

За час існування пропускної системи дозволи отримали близько 100 тис. осіб. Але плани чиновників й очікування переселенців виявилися далекими від реальності
За час існування пропускної системи дозволи отримали близько 100 тис. осіб. Але плани чиновників й очікування переселенців виявилися далекими від реальності. По-перше, силовики часто відмовляли людям у видачі перепустки, не пояснюючи причин.

«В СБУ заявили, що причину відмови не будуть обґрунтовувати. А це порушення прав людини в квадраті. Мало того що порушуються вимоги Конституції щодо вільного переміщення громадян, так ще й право на оскарження незаконних дій», – обурюється мешканка Донецька Вікторія.

Читайте також:  Суд визнав депутата міської ради Віктора Синишина винним в корупційному правопорушенні

По-друге, жаданий пропуск людям довелося чекати не обіцяні десять днів, а місяць, а то й два.

«6 лютого я рано вранці приїхала у Велику Новосілку, але в чергу записалася вже 38-мою, та й то в список наступного дня, – згадує мешканка Дружківки Ольга. – Чекати подання документів можна і кілька діб. Але мені пощастило, наступного дня вже була вільна».

До документів працівники пропускних пунктів не чіплялися – все взяли, не сказавши жодного слова. Але попередили, що перепустка буде готова в кращому разі через два-три тижні. Додзвонитися до довідкової та дізнатися, чи можна забрати документ, Ольга змогла тільки через місяць. Непросто виявилося і забрати перепустку.

«У центрі, де видають перепустки, три черги – для тих, хто хоче дізнатися, чи готова вона, для тих, хто вже є в базі, але документ ще не виписаний, і для тих, хто приїхав його отримувати, але це тільки після 15:00. Правда, мені розповідали, що коли ситуація на фронті загострювалася, пункти оформлення перепусток працювали тільки до 12:00, і то далеко не всі», – розповідає Ольга.

У підсумку процедура отримання документа зайняла у неї 37 днів.

В’їхати в ті частини зони АТО, які контролюються Києвом, поки що можна без перепусток. Але при собі обов’язково потрібно мати паспорт
В’їхати в ті частини зони АТО, які контролюються Києвом, поки що можна без перепусток. Але при собі обов’язково потрібно мати паспорт. Журналістам буде потрібна акредитація, плюс напередодні поїздки необхідно повідомляти про свій маршрут, засіб пересування, номери машин та інші подробиці поїздки, перелік яких є на сайті СБУ.

А ось у волонтерів почалися проблеми. На блокпостах у них набагато ретельніше стали перевіряти документи й іноді навіть вимагати «посвідчення волонтера», яких не існує. Не так давно Генеральний штаб АТО взагалі заборонив пропускати їх на блокпости, стверджує волонтер Оксана Чорна.

«Наскільки я розумію, це результат події в Костянтинівці, коли комбрига усунули за те, що п’яні солдати в машині наїхали на пішоходів. Але заборонити доступ волонтерів і рух вантажів у прикордонні міста – це не вихід!» – обурюється вона.

За словами Чорної, солдати й офіцери все одно пропускають волонтерів, адже ті везуть необхідний одяг і їжу їхнім товаришам по службі. Зате сепаратисти отримують компромат на українських військових і періодично «стукають» на порушників їхньому начальству. У підсумку військовослужбовців з блокпостів звинувачують у невиконанні наказу, позбавляють премій або навіть звань.

На думку активістки, недавнє рішення Генштабу створює чергову зручну лазівку для корупційних схем, яких і без того достатньо.

Кому мати рідна

Складнощі з оформленням перепусток для в’їзду і виїзду із зони АТО дійсно привели до розквіту корупції, визнають у СБУ. З кінця січня за хабарі заарештовано кілька високопоставлених силовиків. 19 березня на гарячому за оформлення цілої партії перепусток затриманий полковник спецслужб. А заступник начальника ГУМВС України в Донецькій області Ілля Ківа не так давно повідомив про затримання керівника цілої злочинної групи, яка «торгувала» перепустками.

«У Донецькій і Луганській областях, від Курахова до Малої Олександрівки, затримані й усунуті з посад кілька офіцерів Нацгвардії й офіцери МВС, а також інших формувань, які були задіяні в корупційних схемах», – підтвердив журналістам глава СБУ Валентин Наливайченко.

Читайте також:  "Все буде справедливо": Зеленський анонсував "потужні кроки" щодо гучних скандалів у міністерствах та відомствах

Але поки що показові арешти не діють. На блокпостах, як збирали, так і продовжують збирати мзду з тих, хто в’їжджає або виїжджає із зони АТО. Такса різна: у Донецькій області – 200-300 грн з людини і до 1.000 грн. з машини, розповідають місцеві жителі. У Луганській трохи дешевше: 150-200 грн з пасажирів великих автобусів і 800-1.000 грн з легкового автомобіля.

Один блокпост у день може заробити до 8.000 грн

Співробітник міліції в Луганській області
«Один блокпост у день може заробити до 8.000 грн», – стверджує один зі співробітників міліції в Луганській області, який не побажав назвати свого імені.

Перевірити його слова складно, але факт очевидний: автобуси з людьми курсують між окупованою і підконтрольною Києву територією без будь-яких проблем.

«Доїхати до Харкова коштує 400 грн, – розповідає житель Алчевська Дмитро. – Перевізники ніби як домовляються про пропуск для своїх пасажирів, але подробиць не розповідають. У нас нічого, крім паспортів, не вимагали».

Дмитро живе в окупованому місті, але родичі виїхали до Києва, та й сам він до столиці їздить регулярно.

«Коли було загострення на лінії фронту, їхав через Росію. А переважно – по українській території. Перепустку жодного разу не оформляв», – зізнається він.

Заробляють на документах і посередники. Оголошення від фірм, що займаються їхнім оформленням, розвішані по всьому Луганську і Донецьку. Свої послуги вони оцінюють в 300-400 грн, для пільгових категорій громадян – знижка. Як стверджують працівники таких організацій, справи у них ідуть добре.

Правда, є ризик отримати «фальшивку». Коштувати вона може і 100, і 1.600 грн. Якоїсь єдиної ціни немає, попереджають жителів окупованих міст «офіційні» посередники. І радять їм у чисте поле документи не носити і підозрілим людям гроші не віддавати.

Свою пропускну систему намагаються ввести і сепаратисти – поки на окремих блокпостах. Наприклад, в районі Первомайська недалеко від шахти Менжинського є дачний кооператив, і, щоб потрапити на свої дачі, їх власникам теж потрібно оформити перепустки на обладнаному бойовиками блокпосту. Обходиться він недорого – іноді, кажуть місцеві жителі, досить пляшки горілки.

Тимчасові труднощі

Проблеми з оформленням перепусток в СБУ вважають тимчасовим явищем й обіцяють, що відразу після введення електронної системи ситуація зміниться і з’являться чіткі правила гри.

«Знімається відразу багато проблем, які викликали найбільше нарікань у громадян, – обіцяє радник голови СБУ Маркіян Лубківський. – Не буде черг. Щоб подати документи на оформлення, не треба буде кілька разів за ними їздити по окупованій території, наражаючи себе на небезпеку. І, що не менш суттєво, ми викорінюємо зловживання і спекуляції, б’ємо по руках всяких шахраїв і корумпованих чиновників».

В СБУ запевняють, що для виїзду з «ДНР» і «ЛНР» не будуть потрібні скани якихось документів – достатньо буде тільки повідомити, куди і до кого їде громадянин.

«Якщо людина хоче залишити територію ведення бойових дій, то ніхто не має права зупинити цю людину. Пункт про надання документа, що підтверджує мету виїзду, не стане на заваді виїзду людей, оскільки дійсно багато людей тікають від терористів, і ми це розуміємо. Документ, що підтверджує мету виїзду, – це звичайна інформація, яка заповнюється і пересилається нам на електронну пошту», – розповів Лубківський.

Читайте також:  Встановлено особи загиблих при вибуху на фугасі у Попасній

На розгляд заяви відводиться десять днів, після чого електронною поштою або по телефону буде повідомлено про прийняття рішення. Якщо воно позитивне, то людина потрапляє в базу даних і, перетинаючи кордон, повинна пред’явити лише паспорт. Термін дії дозволу – один рік. Люди, які вже мають паперові перепустки старого зразка, не повинні будуть заново подавати документи – їх дані автоматично внесуть у систему.

Станом на 25 березня жодна людина не змогла скористатися нововведенням – електронні листи, відправлені на зазначені адреси, поверталися
Втім, станом на 25 березня жодна людина не змогла скористатися нововведенням – електронні листи, відправлені на зазначені адреси, поверталися.

«Є проблеми, – поділився з журналістами Наливайченко. – Недостатньо ні електрики, ні надійного функціонування інтернету в Луганській та Донецькій областях. Зараз в авральному режимі чекаємо резервного енергозабезпечення та додаткових комп’ютерних програм, сервери потрібні».

Правда, і самі жителі окупованих регіонів до прийдешніх змін не готові.

«Що ж тут доброго? Електронна база даних рано чи пізно (скоріше рано) опиниться у сепаратистів, і їм стане набагато простіше і знаходити «ворогів», і «націоналізувати» майно тих, хто поїхав і «зрадив республіку», – переживає Олена.

Та й терміни оформлення, що залишилися незмінними, мало кого влаштовують.

«Заплатити і виїхати у той самий день – простіше», – зізнається Дмитро.

Навіть якщо електронна система видачі перепусток запрацює, він навряд чи скористається цим нововведенням. Тим більше що посередники і перевізники, як і раніше, готові зробити все за нього.

«Були б гроші», – резюмує Дмитро.
Як працюватиме система електронних перепусток

Щоб в’їхати в зону АТО, на одну з електронних адрес координаційних груп потрібно відіслати:

– заяву із зазначенням маршруту переміщення і КПП, через які планується проїзд, терміни перебування в районі проведення АТО (контрольованої або непідконтрольної Києву території), а також фотографією заявника;

– скан паспорта (перший і другий розвороти, а також сторінка зі штампом актуальною реєстрації);

– документ, що підтверджує одну з причин в’їзду на непідконтрольну територію (заявник або його родичі проживають на території проведення АТО, або там поховані його близькі; право власності на нерухомість, розташовану на цій території; свідоцтво про смерть або хвороби близьких осіб на цій території).

Як і раніше, заявку на оформлення перепустки можна надсилати звичайною поштою або подавати особисто. Оформлення дозволів залишається безкоштовним.

Електронні адреси для відправлення документів:

Сектор А, Старобільськ – [email protected]

Сектор С, Артемівськ – [email protected]

Сектор Б, Велика Новосілка – [email protected]

Сектор М, Маріуполь – [email protected]

Координаційний центр, Краматорськ – [email protected]

***

Цей матеріал опубліковано в №12 журналу Корреспондент від 27 березня 2015 року. Передрук публікацій журналу Корреспондент в повному обсязі заборонено. З правилами використання матеріалів журналу Корреспондент, опублікованих на сайті Корреспондент.net, можна ознайомитися тут.

Шукайте деталі в групі Facebook