facebook

Вісім чоловік на Землі володіють половиною статків світу

Половина світового багатства знаходиться в розпорядженні всього восьми чоловік – вони володіють таким же об’ємом коштів, що і 3,6 млрд жителів планети, що становлять найбіднішу половину людства.

Про це свідчать результати дослідження Oxfam – міжнародного об’єднання організацій, які займаються вирішенням проблеми бідності. У підсумковій доповіді наголошується, що в порівнянні з минулим роком прірва між багатими і бідними збільшилася. За прогнозом експертів, перший доларовий трильйонер може з’явитися вже через 25 років, передає from-ua з посиланням на RT.

Обурює, що таке багатство знаходиться в руках меншості, тоді як один з десяти жителів планети змушений жити на суму менше $ 2 в день. Така нерівність утримує тисячі мільйонів (людей. – RT) в бідності. Це руйнує наше суспільство і підриває демократію.

– заявив виконавчий директор Oxfam Вінні Бьяньіма.

За його словами, зарплати по всьому світу скорочуються, при цьому глави бізнес-імперій отримують мільйонні бонуси.

Доступ до медицини та освіти незаможних верств населення обмежений, а корпорації і найбагатші люди планети ухиляються від сплати податків. Голоси бідняків ігноруються, а уряди підлаштовуються під потреби великого бізнесу і багатіїв.


– зазначив Бьяньіма.

Економіка для мільярдерів

На думку дослідників, доповідь демонструє, що нинішня економіка сприяє концентрації багатства в руках еліти, збагачує за рахунок найбідніших жителів планети, більшість з яких – жінки. При цьому статки найбільш забезпечених людей настільки великі і продовжують рости такими швидкими темпами, що перший доларовий трильйонери з’явиться вже через 25 років.

Щоб витратити $ 1 трлн, потрібно витрачати мільйон доларів щодня протягом 2738 років.

– йдеться в доповіді.

Відзначається, що невдоволення нерівністю вже призвело до цілого ряду гучних політичних подій – таких як перемога Дональда Трампа на виборах в США, прихід до влади Родріго Дутерте на Філіппінах і рішення про Брексит на референдумі в Великобританії.

Читайте також:  Українцям назвали ще одну причину відмови в субсидії

У період з 1988 по 2011 рік доходи найбідніших 10% населення збільшилися всього на $ 65 на людину, в той час як доходи заможного 1% – на $ 11 800 (що в 182 рази більше).

Найбагатша вісімка

За даними Oxfam, до списку найбагатших людей входять в основному громадяни США. Серед них тільки два представника інших країн – Іспанії та Мексики.

До трійки найбільш забезпечених людей планети входять засновник Microsoft Білл Гейтс (США) з $ 75 млрд, засновник Inditex Амансіо Ортега (Іспанія) з $ 67 млрд і генеральний директор і найбільший акціонер Berkshire Hathaway Уоррен Баффет (США) з $ 60,8 млрд.

За ними слідують власник Grupo Карсо Карлос Слім Хелу (Мексика) – $ 50 млрд, головний виконавчий директор Amazon Джефф Безос (США) – $ 45,2 млрд, виконавчий директор і співзасновник Facebook Марк Цукерберг (США) – $ 44,6 млрд, виконавчий директор Oracle Ларрі Еллісон (США) – $ 43,6 млрд і власник і генеральний директор компанії Bloomberg LP Майкл Блумберг (США) – $ 40 млрд.

Пропозиція Oxfam

В Oxfam відзначають, що уряди країн світу можуть зробити кроки для нормалізації балансу. Для цього слід підвищити податки на статок і високі доходи, а також заснувати фонди для інвестицій в охорону здоров’я, освіту і створення робочих місць.

Крім цього, владі необхідно підтримувати компанії, які піклуються не тільки про акціонерів, а й про добробут своїх працівників і всього суспільства. У приклад дослідники наводять Мондрагонскую корпорацію, де керівники не можуть отримувати зарплату, яка більш ніж в 9 разів перевищує мінімальний оклад працівника.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.