facebook

YouTube, Facebook, Twitter і Microsoft об’єдналися проти тероризму, а Кремль забороняє все?

Гіганти с



оціальних мереж і розробники програмного забезпечення, зокрема YouTube, Facebook, Twitter і Microsoft, об’єднали зусилля для боротьби з тероризмом. Корпорації оголосили про створення спільної інформаційної бази для моніторингу екстремістських фотографій і відео. Про це йдеться у публікації порталу Radio Free Europe.

На даний час більшість постів, які розповсюджуються терористами, перевіряється в індивідуальному порядку після скарг користувачів. Новий проект дозволить зібрати в одному місці весь контент, видалений з СМ через заклики екстремістського характеру.

Кожен із заборонених матеріалів буде занесений до загального реєстру під власним ідентифікаційним номером, завдяки чому система зможе знаходити заборонені ролики і зображення, використовуючи як приклади вже існуючі матеріали терористичної спрямованості.

Платформа почне працювати до початку 2017, після чого до неї зможуть підключитися інші інтернет-корпорації.

Рішення прийнято на тлі зростання кількості повідомлень про вербування нових членів екстремістським угрупуванням «Ісламська держава» через СМ. Під тиском ЗМІ і правоохоронних органів YouTube і Facebook почали автоматично видаляти повідомлення, що містять заклики до екстремізму. Twitter за півроку заблокував 235 тисяч користувачів і розширив команду з пошуку екстремістського контенту в Інтернеті.

У свою чергу, 6 грудня Путлер затвердив нову доктрину інформаційної безпеки країни. Тепер найбільш серйозною загрозою вважається «нарощування низкою зарубіжних країн можливостей інформаційно-технічного впливу у військових цілях». На думку авторів доктрини, за допомогою інформаційного впливу якісь “інші країни” намагаються зруйнувати моральні цінності (“скрєпи” – ред.) росіян, особливо молоді.

Політолог Олександр Шмельов вважає, що Кремль успішно домагається своєї головної мети – встановлення контролю над інформаційними потоками в цілому:

– Нова доктрина інформаційної безпеки нічого не змінює. Протягом всього пострадянського періоду спецслужби намагалися вибудувати деяку системну роботу з інформацією, легально підім’яти її під себе. Тепер бачимо, що це у них виходить: інформація розглядається як зброя масового ураження, яка повинно контролюватися, в тому числі, спецслужбами.

Шмельов також передбачає, що про добре сплановану інформаційну війну проти Заходу:

– Мені здається, в Кремлі насправді не думають про «геополітику», там мислять іншими категоріями. Це щось середнє між бізнесом і криміналом: ось є «наші» і «наше», і все це треба відстоювати, захищати.

Події в Україні восени 2013 путлерівська банда сприйняла як посягання на «наше» (“руSSкій мір” – ред). Зараз Кремль покладає великі надії на нового президента США, але, якщо щось піде не так, конфронтація продовжиться, в т.ч. і на «інформаційному фронті».

Заступник головного редактора видання Agentura.ru Ірина Бороган зазначає, що про актуальні для всього світу виклики кібербезпеки російське керівництво начебто не думає:

– Нова доктрина – майже така ж, як і стара. Це доктрина саме інформаційної безпеки, а не кібербезпеки, як в США чи інших країнах Заходу. Фокус спрямований не на захист комп’ютерної інфраструктури від атак, як за кордоном, а на захист від зовнішньої агресії «пропагандистських західних медіа», які нібито дестабілізують ситуацію в росії, можуть навіть порушити її територіальну цілісність і так далі. Звичайно, конкретним керівництвом до дії нова доктрина бути не може, але вона демонструє нам образ думок російських спецслужб. Мабуть, IT-компаніям доведеться тісніше співпрацювати з ФСБ і питати дозволу на впровадження нових технологій. Як це не сумно, російське керівництво продовжує вводити країну в стан обложеної фортеці.

©Natali – спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікацій:

http://www.rferl.org/a/social-media-work-together-terrorist-propaganda/28158782.html

http://ru.krymr.com/a/28162276.html

Читайте також:  Facebook буде надавати інформацію про користувачів маркетинговим компаніям

Шукайте деталі в групі Facebook