facebook

Вважати Голодомор геноцидом продовжують переважно україномовні громадяни

Згідно зі свіжими результатами дослідження, проведеного нещодавно  авторитетною Соціологічною групою «Рейтинг», більшість опитаних українських громадян (72%)  продовжують погоджуватися з твердженням, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом Українського народу. Відтак, незважаючи на те, що кількість тих, хто визнає Голодомор геноцидом, дещо зменшилась у порівнянні з минулим роком (з 80% до 72%), водночас вона є такою ж як у 2014 році і вищою, аніж була у 2010-2012 р. р. (близько 60%).

g1 (1)


Отож означене твердження поділяють практично всі жителі Заходу країни (97%), більшість опитаних Центру (78%), майже дві третини Півдня (57%) та трохи менше половини Сходу (48%). Проте, на думку очільника агенції Олексія Антиповича, найбільш цікавим є те, що ностальгічні настрої за СРСР не мають вирішального впливу на ставлення опитаних сучасних українців  до сприйняття Голодомору як геноциду. Так, 59% тих, хто  шкодує про розвал Радянського Союзу у 1991 році, все одно погоджуються з тим, що Голодомор був геноцидом ( й лише 25% – не погоджуються). Натомість серед тих, хто не страждає ностальгією за радянською минувшиною, таких  виявилося 85%!

g2

До того ж, мешканці сіл більше згодні з тезою про те, що  Голодомор – геноцид, аніж мешканці міст (79% проти 68%). Не дивним для дослідників є й той факт, що серед респондентів, рідна мова яких українська, прихильників цієї тези 83%, в той час як серед тих, хто вважає рідною російську мову, –  лише 47%. У віковому ж розрізі кількість тих, хто підтримує тезу про голодоморний етноцид, коливається від 70 до 75% у різних категоріях. Водночас простежується й різниця у кількості супротивників   визнання однієї з найголовніших трагедій ХХ століття у вікових групах: чим старші опитані, тим їх більше.g3

Читайте також:  Коронавірус у дітей викликає цукровий діабет: дослідження вчених

А серед прихильників євроінтеграції тих, хто схиляється до думки, що Голодомор 1932-1933 був геноцидом – 86%, серед  «заперечливців» їх майже удвічі менше – 48%. Подібна тенденція і серед тих, хто за чи проти вступу до НАТО (91% проти 53%). Натомість респонденти, які підтримують вступ до Митного Союзу менш схильні до підтримки визнання Голодомору геноцидом (таких серед них лише 38%).

 

Ігор Галущак

Львів

Шукайте деталі в групі Facebook