facebook

А може зрадників варто ліквідовувати відразу, при “спробі втечі”? (ФОТО+ВІДЕО)

Про спецоперацію “під носом у РаSSєї”, в результаті якої затримано двох військових з Криму на адмінкордоні з півостровом, повідомляє “RadioSvoboda” у рамках проекту “Крим.Реалії



”.

Затримані – Максим Одинцов і Олександр Баранов – колишні українські солдати, які після анексії Криму перейшли на бік РаSSєї і зрадили присягу, – стверджують в СБУ. Кремль, у свою чергу, заявив, що ці затримані «викрадені на території Криму».

Першими про затримання військовослужбовців з Криму повідомило міноборони РаSSєї. Увечері 21 листопада прес-служба відомства заявила, що СБУ «викрала двох російських військових» і вивезла їх на свою територію. Міноборони уточнило, що мова йде про прапорщика Максима Одинцова і молодшого сержанта контрактної служби Олександра Баранова.

У відповідь на цю заяву СБУ спочатку обмежилося коротким коментарем про те, що на адмінкордоні з Кримом 20 листопада дійсно були затримані двоє осіб.

22 листопада голова Служби Василь Грицак зібрав в Києві брифінг, на якому розповів про подробиці затримання. Він зізнався, що спочатку взагалі не планували повідомляти про те, що трапилося, і вирішили розповісти про це тільки після заяв російської сторони.

«Дійсно Служба безпеки і контррозвідка провели спецоперацію, в результаті якої були затримані двоє колишніх військовослужбовців ЗСУ, які після анексії Криму зрадили присягу, яка давалася на вірність українському народові, і перейшли на бік ворога», – заявив Грицак. Після того як вони перейшли на службу в російську армію, військова прокуратура України відкрила проти них та інших «дезертирів» кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада.

Співробітники української спецслужби вже давно встановили спостереження за Одинцовим і Барановим. Це сталося після того, як вони звернулися до одного з ВНЗ України з наміром отримати диплом корупційним шляхом для отримання офіцерського звання в армії окупанта.

«Для цього вони прибули на КПВВ «Чонгар», де повинні були зустрітися з кур’єром. Відстеживши пересування кур’єра, нам вдалося зафіксувати місцезнаходження зрадників», – заявив глава СБУ.

Зустріч кур’єра з Одинцовим і Барановим сталася на так званій нейтральній смузі – зоні між українським і російським пропускним пунктом. Під час неї співробітники СБУ схопили двох кримчан, затягли їх в автобус і вивезли за українську частину пункту пропуску. На підтвердження своєї версії СБУ оприлюднило відео, на якому відображене саме затримання.

Розслідуванням цієї справи займається Військова прокуратура України. Про покупку диплома домовлявся ще один військовослужбовець з Криму, але він не поїхав на зустріч з кур’єром.

«Третій, знаєте таке поняття, спинним мозком відчув, і не поїхав на його щастя. Але я думаю, з часом ми його знайдемо», – сказав глава СБУ.

Максиму Одинцову і Олександру Баранову зараз по 33 роки. Перший – уроженец міста Канів Черкаської області, другий – родом із Сак. Обидва вже багато років проживали в селищі Новофедорівка Сакського району. Раніше там базувалася 10-а бригада морської авіації ВМС України, де Одинцов і Баранов і проходили службу. 22 березня 2014 цю військова частина була захоплена російськими військовими, які створили там власну базу морської авіації. Деякі українські солдати, які проходили там службу, виїхали на материкову Україну, а частина з них – перейшли до Збройних сил РаSSєї. Серед них були Одинцов і Баранов.

Їх товариш по службі, який побажав залишитися анонімним, розповів кореспонденту Крим.Реаліі, що Одинцов майже все своє життя провів у Новофедорівці. У 2000 році він провалив надходження в Нахімовське військове училище і пішов вчитися в коледж на прапорщика.

«Провчився там два з половиною роки, почав службу в Новофедорівці і ніс там службу до анексії. У день захоплення частини він ніс службу на даху штабу, але перед самим штурмом його зняли з чергування, як ненадійного. І він, в принципі, розповідав, що далі Криму світу немає, йому нікуди їхати», – розповів співрозмовник Крим.Реаліі.

СБУ стверджує, що обидва кримських військових визнали свою провину. На сайті відомства опубліковано відео, на якому Олександр Баранов каже, що він служив у Новофедорівці як строковик, а потім підписав контракт з російськими збройними силами.

«Я усвідомлюю і визнаю, що вчинив державну зраду, передбачену Кримінальним кодексом України», – говорить він.

Центральний районний суд Миколаєва вже обрав затриманим запобіжний захід у вигляді двох місяців арешту з правом виходу під заставу. Його сума у Одинцова становить 350 тис.грн., а у Баранова – 250 тис.грн. Глава СБУ заявив, що незадоволений рішенням суду. За його словами, слідство буде оскаржувати це рішення і домагатися в апеляційному суді скасування права виходу під заставу.

©Natali – спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікацій:

http://www.radiosvoboda.org/

http://ru.krymr.com/a/28133628.html

https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/2312#sthash.ZGSwAWr8.dpbs

Читайте також:  “У мене залежність”: 23-річний нелюд не один раз познущався над 2-річною дитиною, своєю похресницею

Шукайте деталі в групі Facebook