facebook

Російський контрактник розповів, як військових змушують їхати на Донбас

Російського контрактника Володимира Марчукова звільнили зі служби через відмову воювати на окупованих територіях Донбасу. Через це військовий поскаржився до Суду з прав людини.

Про це повідомляє “РБК”.

751965

За даними видання, Марчуков з 1990 року служив у російських силових структурах, а в 2014 році його призвали на військову службу в 536 бригаду частини 10544. В кінці січня 2015 року контрактників бригади Марчукова викликали до камбуза, де підполковник Рустам Санжапов нібито пригрозив підлеглим звільненням у разі відмови їхати воювати на територію України.

Кілька людей одразу відмовилися, решта 56 вирушили в селище Супутник під Мурманськом, де розташовується 61 окрема Киркенеська червонопрапорна бригада морської піхоти. Туди приїхав заступник з виховної роботи частини підполковник В’ячеслав Оканєв і нагадав підлеглим про необхідність їхати до України.

Видання має в розпорядженні аудіозапис бесіди, в якій офіцер говорив, що “не виключає варіанту переходу на територію Донецької і Луганської областей для надання там безпосередньої допомоги”.

Читайте також: На Донбасі засвітився офіцер-п’яниця хімічних військ Росії

Якщо ви не хочете захищати, якщо вони задавлять Луганськ і Донецьк… Вони зараз скористалися 20-річчям розгромленості Росії і що ми там не вели нормальну роботу. Вони прийшли до влади. Подальша ситуація призведе до того, що вони прийдуть в Ставрополь, Краснодарський край, Ростов, Брянськ і так далі. Якщо ви зараз не поїдете туди і не будете захищати їх там, то ви не зможете захистити їх тут,
– наводить видання цитату Оканєва.

Марчуков відмовився їхати на Донбас, а його дружина надіслала скаргу до СПЛ. Після цього в частину виїхала комісія Міноборони Росії.

Заступник міністра оборони Росії Микола Панков у березні в заяві до СПЛ заперечував дані про відправку на Донбас мурманських контрактників.

Читайте також:  Трильйон на оборону та повсякденні труднощі: які ризики для економіки України принесе 2023 рік

Дружина Марчукова, яка працювала у їдальні тієї ж військової частини, повідомила, що після звернення до СПЛ керівництво їдальні попередило її про увагу зі сторони ФСБ. Пізніше у неї відібрали пропуск в закрите селище, змусили звільнитися без запису в трудовій книжці та повернутися з дитиною до Мурманська.

Марчуков також повернувся в частину 10544. Деякі з його товаришів по службі після інциденту в Супутнику звільнилися або були переведені в інші частини. До окремих із них приїжджали з опитуваннями співробітники ФСБ, стверджує сержант.

Читайте також: У розвідці США зробили заяву щодо війни на Донбасі

У скарзі військового в СПЛ мовиться про тиск зі сторони командування після скандалу в Супутнику. Тиск на Марчукова після подій на умовах анонімності підтвердив один з його товаришів по службі.

Через рік після подій у Супутнику, у січні 2016 року, дивізіон Марчукова скоротили і він потрапив за штат, однак йому продовжили контракт. Місяцем пізніше військовому представили атестаційний лист, в якому вказувалися дисциплінарні порушення умов контракту. Поставити підпис під документом він відмовився. Марчукову призначили переатестацію, однак військовий її не пройшов.

10 листопада Марчукова звільнили зі збройних сил наказом командувача Кольської флотилії.

У департаменті інформації та масових комунікацій Міноборони РФ заявили, що з мурманських контрактників “ніхто ніколи не їздив” на Донбас.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.