facebook

АМКУ оштрафував найвідоміші мережі АЗС на 200 млн гривень за “бензинову змову”

Зокрема, штрафи нарахували сімом компаніям. Антимонопольний комітет України вирішив оштрафувати ряд операторів АЗС на загальну суму 204,3 млн гривень за узгоджені дії на ринку.

Про це йдеться у повідомленні АМКУ.

385709360

 

Зокрема, накладено штраф на:“Золотий екватор” – 16,2 млн грн, “ВОГ Рітейл” – 54,036 млн грн, “Окко нафтопродукт” – 77,9 млн грн, “Альянс Холдинг” – 39,7 млн грн, “АМІК Україна” (раніше “ЛУКОЙЛ-Україна”) – 12,5 млн грн, “СОКАР ПЕТРОЛЕУМ” – 2,5 млн грн, “Параллель” – 1,4 млн грн. Рішення прийняте після розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій компаній, які протягом січня 2013 року – січня 2016 року встановлювали роздрібні ціни на світлі нафтопродукти.


Під час розслідування було встановлено, що протягом цього періоду відповідачі одночасно або майже одночасно (з інтервалом у декілька днів) змінювали роздрібні ціни реалізації бензину марки А-95 та дизельного пального шляхом зазначення цих цін на інформаційному табло на стаціонарних АЗС. Такі дії призвели до усунення цінової конкуренції між нафтотрейдерами та спонукали інших учасників ринків встановлювати свої роздрібні ціни на необґрунтованому рівні і, як наслідок, це спричинило зниження конкуренції на ринку загалом.

Середні ціни на 28 жовтня Нагадаємо, вчора стало відомо, що Антимонопольний комітет України має намір увечері 27 жовтня або вранці 28 жовтня ухвалити рішення за змовою ряду операторів АЗС стосовно схожих дій зі вставновлення цін на паливо. Антимонопольний комітет почав розгляд справи за ознаками вчинення АЗС антиконкурентних узгоджених дій. Зокрема, йдеться про змову між операторами ринку, які здійснюють діяльність АЗС під брендами “Авіас”, “Авіас плюс”, “Укрнафта”, “ANP”, “Мавекс”, “Sentosa Oil”, “Юкон”, “Юкон сервіс”, “Rubix” та “ЗНП”.

Читайте також:  Продавець морозива з Турина (Італія) ризикує штрафом в 500 євро за те, що подарував постійному клієнтові порцію вершків

Також комітетом здійснюється розгляд справи про порушення компаніями “Золотий екватор”, “ВОГ Рітейл”, “Окконафтопродукт”, “Альянс Холдинг”, “СОКАР ПЕТРОЛЕУМ”, “АМІК Україна”, “Параллель – М ЛТД” законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій на ринках роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів. У лютому Антимонопольний комітет почав розгляд справи за ознаками вчинення операторами ринку реалізації бензину антиконкурентних узгоджених дій. Стрімке здешевлення нафти протягом 2015 року та на початку 2016 року на світових ринках зумовило зниження вартості бензинів та дизельного пального на європейських ринках.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.