facebook

Учені дали можливість “увійти” всередину торнадо

Тривимірна модель побудована на основі даних радарів і накладена на цифрову карту Оклахоми.

1600309




Учені з Політехнічного університету Вірджинії створили віртуальну тривимірну модель потужного торнадо, який спустошив у 2013 році місто Мур у штаті Оклахома, пише New Scientist. В середину смерчу можна потрапити, надягнувши шолом віртуальної реальності Oculus Rift.

Тривимірна модель побудована на основі даних радарів і накладена на цифрову карту Оклахоми. Побачити “на власні очі” торнадо можна в чотириповерховому віртуальному театрі університету, де за допомогою Oculus Rift його можна побачити зсередини.

Американці зняли відео з епіцентру торнадо

Налаштувавши систему, людина “перетворюються” в гіганта заввишки 2,1 метра. Учасники можуть пройти крізь стіну дощу, а також дістатися до епіцентру торнадо. Ділянки з сильними опадами позначені червоним кольором, зі слабким дощем – жовтим.

Творці стверджують, що система допоможе дослідникам розібратися в русі торнадо. Карстенсен планує направляти туди дані з радарів в режимі реального часу, щоб співробітники рятувальних служб могли вивчати поведінку торнадо із затримкою всього в декілька хвилин.

Торнадо в Мурі трапився 20 травня 2013 в Оклахомі. Швидкість вітру усередині воронки смерчу досягала 320 кілометрів на годину, а діаметр – 3 кілометрів. Потужна сила торнадо залишила за собою шлейф руйнувань завдовжки 27 кілометрів.

Читайте також:  НАСТУПНОГО ТИЖНЯ НА ФРАНКІВЩИНІ СТАРТУЄ ОСНОВНА СЕСІЯ ЗНО

Шукайте деталі в групі Facebook