facebook

Дмитро Карпачов не той, за кого себе видає: сенсаційне журналістське розслідування (ФОТО)

У заставці реаліті-шоу «Кохана, ми вбіваємо дітей» диктор називає Дмитра Карпачова кандидатом психологічних наук. Але при цьому в біографії телеведучого на сайті каналу немає ні слова про вчений ступінь.

dfbdfb-670x425

Питаємося, чому? Можливо, на сторінці СТБ вказана не вся інформація про наукові досягнення Карпачова. Або ж телеглядачів навмисно вводять в оману неіснуючим науковим авторитетом телеведучого?

Якщо вірити більш розгорнутій біографії психолога на сайті therapist.com.ua (станом на сьогодні його профайл недоступний), з 2004 по 2007 роки Карпачов Дмитро Вільямович здобував другу вищу освіту за спеціальністю «Психологія» в Кіровоградському інституті регіонального управління та економіки (КІРУЕ). Відповідно, можна припустити, що кандидатську дисертацію із психології він захищав не раніше 2007 року, маючи як мінімум диплом про освіту.

93364

Тому журналісти відправили запит в УкрІНТЕІ (Український інститут науково-технічної та економічної інформації), де зберігається вся база авторефератів та всіх захищених в Україні кандидатських дисертацій, починаючи з 1993 року. Через кілька днів прийшов лист, в якому йшлося, що Дмитро Карпачов не реєстрував в УкрІНТЕІ дисертацію у 1993-2013 роках.

93360


Здивувавшись такій відповіді журналісти відправили ще два запити в кіровоградські вузи, де нібито навчався телеведучий. І попросили керівництво навчальних закладів підтвердити або спростувати факт навчання студента з таким прізвищем. Відповідь прийшла тільки з Кіровоградського національного технічного університету (КНТУ, раніше КІСХМ), де, судячи з біографії, у 1998-2003 роках Дмитро Карпачов здобував освіту за спеціальністю «Маркетинг». Втім, в КНТУ не змогли надати таку інформацію.
«Стосовно навчання у нашому навчальному закладі Карпачова Дмитра Вільямовіча повідомляємо Вас, что база Даних осіб, Які навчаюсь у нас існує лише з 2000 року. У Цій базі зазначена особа не є », – йшлося в листі першого проректора КНТУ.

Читайте також:  Автомобіль з Вірою Савченко потрапив у ДТП на Одеській трасі - фото

93359

Це здається дивним, зважаючи на те, що Дмитро Карпачов закінчив цей вуз нібито в 2003 році. Хоча, можливо, база даних студентів ведеться по набору, а не з випуску. Що теж, погодьтеся, досить дивно.

На жаль, журналісти так і не дочекалися відповіді з КІРУЕ, де, як уже говорилося, в 2004-2007 роках Карпачов здобував другу вищу за спеціальністю «Психологія». Можливо, рекомендований лист просто загубився на пошті. Або ж керівництву приватного вузу, у якого недавно були проблеми з ліцензією від Міносвіти, зовсім не до того, щоб відповідати на запити журналістів.

Але треба сказати, в приватних бесідах нинішні студенти Психологічного факультету КІРУЕ зізналися сайту “Дуся”, що чули про випускника-телеведучого, і навіть самі повісили на дошку пошани його портрет з біографією. Правда, кажуть, в той час на факультеті був інший декан, а решта викладачів його не сильно пам’ятають. Мовляв, тому що вчився на заочному відділенні і приїжджав тільки на сесії.

Воно й не дивно, що у 2004 році Дмитро Карпачов вступив на заочне. До моменту отримання базової психологічної освіти, він ще з 2001-го встиг повчитися в декількох психологічних школах додатково. Журналісти навіть не стали перевіряти факт навчання телеведучого в «Еріксон Коледж» або в Київській Асоціації психологів і практиків, оскільки їх може закінчити будь-який бажаючий. А ось захистити на їх базі кандидатську і стати вченим навряд чи вийде.

Наостанок хочеться сказати, що в нашій країні, де навіть президент вважав себе «проффесором», складно когось здивувати «липовим» дипломом або навіть «скоринкою» кандидата наук. А скільки у нас ще таких «вчених»?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.