facebook

“Впіхіваніє нєвпіхуємого” чи черговий цирковий номер Кремля в ОРДЛО?

С



пробу усунення Плотницького цілком міг би організувати Кремль: одіозність вожаків «ДНР» і «ЛНР» уже заважає раSSєйському керівництву вести дипломатичне торгування у Мінську і ускладнює «впіхіваніє» окупованих територій назад в Україну на умовах Путлера. Про це йдеться у публікаціях “RadioSvoboda” та інших ЗМІ.

У коментарі Sobesednik.ru колишній “міністр оборони ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков) заявив: “Чесно кажучи, я не бачу ніякого сенсу для української розвідки кого-небудь усувати, Захарченка або Плотницького. Людей, які багаторазово присягнули про те, що вони є керівниками окремих районів України, – повідомляють fakty.ictv.ua.

Екс-ватажок бойовиків зазначає, що українській стороні загибель Плотницького точно не потрібна. «Все, що їм від нього потрібно – поставки вугілля, перекидання контрабанди в росію і з росії і т. п. – він робив», – вказує zik.ua.

У суботу 6 серпня о 7:55 мешканці Луганська прокинулися від гучного вибуху. Звістка про те, що невідомі підірвали джип Toyota Land Cruiser, який належав особисто вожаку теругруповання «ЛНР» Плотницькому, швидко поширилася містом. Ближче до середини дня цю інформацію підтвердили і самі проросійські бойовики. Як зазначив т.зв. «голова ради міністрів» банди «ЛНР» Сергій Козлов, Плотницького було поранено, однак його «життю нічого не загрожує».

Чи дійсно Плотницький у момент вибуху перебував у цій автівці – поки що не відомо. З першого погляду, його намагалися ліквідувати за тією ж самою схемою, що і популярних ватажків бойовиків на Луганщині – Мозгового і Дрьомова. Вони були ліквідовані у власних позашляховиках за допомогою закладеної вибухівки. Невідомі навіть нібито спеціально підкреслили зв’язок між цими випадками – всі вони були скоєні в суботу: Мозговий 23 травня 2015, Дрьомов 12 грудня 2015, і ось чергова «жертва» – в суботу 6 серпня 2016.

Прибічники проросійських бойовиків вже заявили про те, що кваліфікують подію як терористичний акт, який нібито влаштували українські диверсійні групи.

Проте, охочих нашкодити Плотницькому було багато і по той бік лінії фронту.

По-перше, це прихильники знищених ватажків колись непідконтрольних голові «ЛНР» угруповань. Він давно і успішно веде криваву війну за владу всередині «ЛНР», його звинувачують у вбивствах «Бетмена», Мозгового і Дрьомова самі ж сепаратисти і мотивом може бути помста.

По-друге, війна за владу в окупованому Луганську не припинилася навіть після ліквідації так званих «народних командирів». У Плотницького давній конфлікт з “головою” спецслужби луганських бойовиків «МДБ ЛНР» Леонідом Пасічником. Ще в жовтні 2015 той відкрито намагався відсторонити Плотницького від влади, однак він всидів у кріслі завдяки заступництву Кремля. Вибух могли влаштувати представники «МДБ», зацікавлені у зміцненні своєї влади.

По-третє, зацікавленими в усуненні Плотницького могли бути «сусіди» – бойовики угруповання «ДНР», з якими луганські сепаратисти, незважаючи на заяви про дружбу і спільну боротьбу з Україною, насправді вели економічну війну – в першу чергу за залізничні перевезення вугілля «на експорт» і газопостачання. Також Плотницький був одним із головних прибічників ідеї окремого існування двох угруповань-«республік». За його наказом кордони між територіями, що підконтрольні «ДНР» і «ЛНР», стали майже «державними» – із власними «митницями»!

По-четверте, забажати ліквідувати Плотницького могли б олігархи, які є операторами торгівлі між окупованими територіями, Росією і Україною. Так, Плотницький в липні 2016 фактично відібрав луганський ринок енергопостачання у структури Костянтина Григоришина «Луганське енергетичне об’єднання» на користь нового ТОВ «Торговельний дім «Нєфтєпродукт» і зобов’язав усі підприємства і фізичні особи сплачувати за електрику новим власникам.

По-п’яте, спробу усунення Плотницького цілком міг би організувати Кремль. Бо одіозність керівників «ДНР» і «ЛНР» уже заважає раSSєйському керівництву вести дипломатичне торгування у Мінську і ускладнює «впіхіваніє» окупованих територій назад в Україну на умовах Путлера. Цей процес пройде значно легше, якщо на майбутніх місцевих виборах у Луганську і в Донецьку до влади прийдуть нові фігури, які не заплямовані вбивствами українських громадян. Звісно, така перспектива не влаштовує ані Плотницького, ані Захарченка!

Однак уже є фактом, що ватажок угруповання «ЛНР» майже не постраждав внаслідок вибуху. Ба більше, характер пошкоджень на місці інциденту говорить про не дуже великий заряд вибухівки. Про це кажуть експерти, які оглядали те перехрестя: «Дивно, що заряд закріпленої на стовбі вибухівки був без додаткових елементів ураження, які б могли вбити пасажира. А так Плотницький, якщо він взагалі був у машині, постраждав тільки від уламків скла і вибухової хвилі. І ще одне: якщо б замовники «теракту» дійсно хотіли його вбити, вони б рознесли півквартала!..».

Правдоподібною є ще одна версія подій: «теракт» проти себе міг інсценувати сам Плотницький, щоб мати підставу розпочати репресії проти внутрішніх ворогів, а також влаштувати перевірку «друзям». Спостерігаючи за процесами всередині угруповання «ЛНР», яке суворо розправляється з учорашніми «міністрами», можна припустити і такий варіант.

Тарас Микитюк© спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікацій:

http://www.radiosvoboda.org/a/27904939.html

http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1591573

http://zik.ua/news/2016/08/07/kolyshniy_vatazhok_terorystiv_dnr_vysmiyav_zamah_na_plotnytskogo_i_samogo_756492

Читайте також:  ЯЦЕНЮК НЕ БУДЕ БАЛОТУВАТИСЯ ДО ВР ВІД ПРИКАРПАТТЯ

Шукайте деталі в групі Facebook