facebook

Що корисніше для дітей – фабричне харчування чи домашня їжа? Цього року несподівано перемогли “консерви”

Домашня їжа, якою ми годуємо малюків, може бути шкідливіша, ніж готове дитяче харчування із магазину. Такі висновки зробили вчені одразу двох навчальних закладів Великої Британії – Абердинського та Уорикського (також відомий як Варвік) університетів.

Dity-1

Дослідники, яких фінансував уряд Шотландії, а не якийсь конкретний виробник товарів, проаналізували вміст поживних речовин, ціну та харчову різноманітність 278 готових солоних страв, які продавалися у супермаркетах. Потім вони порівняли отримані дані з 408 стравами, які були приготовані вдома за рецептами 55 куховарських книг з дієтами для немовлят і дітей молодшого віку.

Вчені виявили, що домашні страви мали значно вищий вміст солі, удвічі більше білка і майже втричі більше насичених жирів. Вони також забезпечували на 26% більше калорій, ніж готові дитячі суміші.

Крім того, домашні страви містили менше різних овочів – два типи овочів за один прийом їжі в порівнянні з трьома у готових блюдах.

“Наявні дані свідчать про те, що харчові вподобання починається у дитинстві і шляхом багаторазового впливу ми можемо заохочувати дітей до споживання кориснішої їжі. Страви домашнього приготування інколи мають на 77% більше поживних речовин, ніж комерційні, однак більшість із цих рецептів перевантажені енергією та жирами”, – зазначають дослідники.

Вони додають, що надмірне споживання незбалансованих страв може вплинути на розвиток дитячого ожиріння та загального погіршення стану здоров’я.

Dity-2

При цьому вчені підкреслюють, що годувати дитину лише комерційною їжею не варто.



“Батьки мають забезпечити дитині корисний та багатий всіма поживними речовинами раціон”, – йдеться у публікації.

Видання зазначає, що це дослідження суперечить даним, які отримали вчені Університету Глазго у минулому році. Вони виявили, що комерційні продукти дитячого харчування настільки солодкі, що малюки ніколи не навчаться цінувати гіркий смак. Навіть продукти, які містять багато овочів зроблені з солодших сортів, таких як морква і солодка картопля. Автори цього дослідження також встановили, що багато продуктів дитячого харчування доповнені цукристими фруктовими соками, щоб додати їм солоду.

Це дослідження також показало, що корисні зелені овочі використовувалися рідко, а найбільш поширені інгредієнти для дитячих консервів – яблуко, банан, помідор, манго, морква і солодка картопля.

Читайте також:  Як і де готують їжу для пасажирів літаків: вражаючі факти

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.