facebook

Ідея миротворців для Донбасу нервує Росію і наштовхується на мовчання ЄС

Нервова реакція Росії на ідею направити на Донбас місію ЄС для мене є першим показником, що ми на правильному шляху – Єлісєєв




28C1FA31-6F75-45F3-8592-0D6DFD7CC998_w640_r1_s_cx0_cy7_cw0

Брюссель – Перші особи ЄС публічно поки що не коментують звернення українського парламенту до них про направлення на Донбас спеціальної місії, що сприяла б встановленню миру. Голова комітету із закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок пояснив, що участь європейських миротворців у врегулюванні конфлікту там сприймається фактично як втручання в бойові дії. Втім, українські дипломати сьогодні переконують ЄС розробити інноваційний та амбітний мандат для цієї місії у рамках спільної політики оборони та безпеки Євросоюзу. При цьому для направлення місії саме від ЄС згода Ради безпеки ООН не є обов’язковою, відзначають у представництві України при Європейському союзі.

Український прем’єр Арсеній Яценюк під час свого останнього візиту до Брюсселя висловив сподівання, що європейські друзі почують звернення України про направлення миротворців.

Це в наших спільних інтересах. Ми сподіваємося, що наші європейські друзі підтримають цю ідею. Всі прагнуть миру в Європі, а миротворча місія є інструментом його досягнення

«Ми ще не отримали відповіді на наше звернення направити мировторців. Верховна Рада ухвалила постанову із зверненням до ООН та ЄС направити миротворців для того, щоб не лише спостерігати, але й забезпечити імплементацію Мінських угод. Це ініціатива, започаткована українським президентом та українським урядом. Це в наших спільних інтересах. Ми сподіваємося, що наші європейські друзі підтримають цю ідею. Всі прагнуть миру в Європі, а миротворча місія є інструментом його досягнення», – сказав керівник Кабміну.

Миротворча місія ЄС означатиме участь у бойових діях – Брок

Офіційні особи ЄС на запитання про миротворців від ЄС відповідають сентенціями про потребу посилити місію ОБСЄ. Навколо теми можливості направлення в Україну миротворчого контингенту склався негласний консенсус мовчання. Світло на причини такої реакції пролив голова комітету із закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок: європейці відправлення свого контингенту розглядають як втручання в бойові дії.

Направити місію ООН буде дуже складно, тому що на це мала б погодитися Росія. Вона має право вето в Раді безпеки ООН. І я не впевнений, чи ЄС і далі розглядатиметься як незалежний посередник, тому я підтримую ідею посилення мандату місії ОБСЄ

«Направити місію ООН буде дуже складно, тому що на це мала б погодитися Росія. Вона має право вето в Раді безпеки ООН. І я не впевнений, чи ЄС і далі розглядатиметься як незалежний посередник, тому я підтримую ідею посилення мандату місії ОБСЄ. А миротворча місія ЄС, про яку Ви запитуєте, означатиме ніщо інше, як участь у бойових діях», – пояснив у коментарі Радіо Свобода Ельмар Брок.

Місія ЄС може допомогти створити клімат для виборів – Єлісєєв

Читайте також:  На Прикарпатті обговорили ймовірні наслідки для України негативних результатів референдуму в Нідерландах

Втім, українські дипломати бачать ситуацію значно оптимістичніше. Місія ЄС дасть змогу нейтралізувати вплив Росії на ОБСЄ, наголошує представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

«Ця місія матиме ширший мандат, ніж місія ОБСЄ. Остання сьогодні має дуже вузький мандат. Більш того, місія ОБСЄ була, є і буде заручником волі однієї великої країни ОБСЄ… Додана вартість тої місії, яку ми пропонуємо, в тім, що вона не буде залежати від волі однієї великої країни, бо вона не є членом ЄС. Крім того, ми виходимо з того, що ця місія може допомогти у реальний спосіб створити прийнятний клімат для проведення демократиних місцевих виборів», – відзначає український дипломат.

Одна місія ЄС вже діє на пострадянському просторі: на адміністративному кордоні між Грузією та окупованою росіянами Південною Осетією. Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі (2004-2013) у коментарі Радіо Свобода відзначив, що швидко вирішити питання направлення місії ЄС на Донбас немає змоги.

Досвід моніторингової місії ЄС у Грузії був дуже позитивний. Але я зараз не бачу можливості для швидкого вирішення цього питання у випадку України

«Досвід моніторингової місії ЄС у Грузії був дуже позитивний. Але я зараз не бачу можливості для швидкого вирішення цього питання у випадку України. Для нас нині найголовніше, щоб санкції пролонгували», – сказав грузинський політик.

Українські дипломати визначили близько 15 завдань для миротворчої місії 

Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв наголошує, що грузинський варіант місії Україні не підійде. Миротворча місія для України мала б бути амбітнішою, а її представники повинні б були не просто курсувати між зоною конфлікту й Україною, а мати доступ до всієї території Донбасу, включно з кордоном. При цьому важливо не як місія називатиметься, а який мандат вона отримує.

«Ми чітко виклали й вже передали ті завдання, які вона має виконувати. Там близько 15 завдань. Звичайно, наївно думати, що вони все сприймуть. Давайте визначимо, де ви здатні дати нам додану вартість, де ви здатні допомогти, а вони здатні це зробити. Навіть такий компонент, як допомога у створенні та контролі за доступом до них для доправлення гуманітарної допомоги певним районам, які знаходяться під окупацією», – пояснив очільник представництва України при ЄС.

Завдяки місії ЄС Україна змогла б переграти Росію не лише в ОБСЄ, але й Раді безпеки, вважає він: «Для ухвалення рішення про розгортання такої місії є бажаними рішення та мандат Ради безпеки ООН, але це не є обов’язковою умовою. Тобто для направлення такої місії достатньо рішення Європейської ради або Ради міністрів ЄС. Це по-перше. По-друге, такі місії мають свою історію успіху. Вони були успішними в тих країнах, які сьогодні вже є кандидатами на вступ чи членами ЄС: Боснія, Македонія, та ж Хорватія».

Читайте також:  Україна вже стала членом ЄС, потрібно лише інституційно це оформити, - Боррель

Втім, експерти кажуть, що поки що передумов для направлення миротворчого контингенту немає. На Донбасі далі, попри режим припинення вогню, стріляють з танків і артилерії.

Поки що передумов для направлення миротворців немає – експерт 

Експерт із питань врегулювання криз при аналітичному центрі «Група з досліджень та інформації щодо миру та безпеки» (GRIP) Федеріко Сантопінто пояснює: «Я думаю, що така місія ЄС могла б бути направлена на другій фазі конфлікту, коли процес мирного врегулювання вже є стабільним, добре вкоріненим. До цієї місії мали б входити озброєні солдати, а не беззбройні спостерігачі. Їхнє завдання було б підтримувати мир у регіоні. Але процес мирного врегулювання на Донбасі мав би просунутися суттєво вперед. Я вважаю, що наразі немає передумов для цього».

Українські дипломати радять дати ЄС час на роздуми та осмислення.

Місія ЄС – це гарантія, що мінські домовленості, складні, суперечливі іноді, будуть імплементовані. Для мене першим показником, що ми на правильному шляху, є нервова реакція Російської Федерації. Це значить, що вони цього бояться

«Це, дійсно, не просте рішення для європейців, бо воно потребуватиме великих людських, фінансових ресурсів, і навіть політичного капіталу. Ідеться і про їхню безпеку, про їхній захист, яку зброю вони мають право носити, як вони мають захищатися. Але це рано чи пізно має бути створене. На мій погляд, саме місія ЄС – це гарантія, що мінські домовленості, складні, суперечливі іноді, будуть імплементовані. Для мене першим показником, що ми на правильному шляху, є нервова реакція Російської Федерації. Це значить, що вони цього бояться», – переконаний Костянтин Єлісєєв.

Росія вже заявила, що не голосуватиме в Раді безпеки, якщо та розглядатиме звернення України до ООН про направлення миротворців. Щодо звернення України до ЄС їй навіть і реагувати не потрібно, бо сам Євросоюз поки що мовчить.

Читайте також:  ЄС дозволив країнам не переводити годинники: що це означає

джерело radiosvoboda.org

Шукайте деталі в групі Facebook