facebook

Неоголошена війна РаSSєї: шокуючі обставини “дєла дєвочкі Лізи” (+ФОТО)

Німецьке TV показало увечері 4 липня документальний фільм медіакомпанії ARD “Тіньова гра. Неоголошена війна путіна проти Заходу”



(Spiel im Schatten. Putins unerklärter Krieg gegen den Westen). Зі змістом і висновками журналістського розслідування ознайомлює Deutsche Welle.

Маркуса Веллера і Арндта Гінцеля взятися за багатомісячне розслідування спонукала “справа дівчинки Лізи“. “Берлін, 23 січня. Вперше за час існування ФРН сотні російських німців вийшли на демонстрацію до відомства канцлера”, – нагадують автори в самому початку фільму. У кадрі – організатор мітингу і основний оратор Генріх Гроут (Heinrich Groth, глава “Міжнародного конвенту російських німців”).

На цей час уже ясно, що берлінську школярку Лізу біженці не викрадали і не чинили насильства. Однак Гроута правда не цікавить, адже ця “справа” представляє прекрасну можливість пограти на антимігрантських настроях, констатують автори фільму. Через півроку Гроут признається їм в інтерв’ю: “Найголовнішим була помилкова міграційна політика, помилкова політика щодо біженців. А про Лізу, напевно, забудуть“.

Кремлівська пропаганда спеціально розкрутила “справу дівчинки Лізи”, щоб вплинути на настрої та політику в Німеччині, вважає у свою чергу глава Федерального відомства з охорони конституції ФРН Ханс-Георг Масен. Ми побачили, зазначає він, які можливості має РаSSєя в Німеччині.

Це називається дестабілізацією, і вона є частиною стратегії, яку називають гібридної війною“, – йдеться у фільмі. “Стратегія гібридної війни з’явилася в раSSєйському стратегічному плануванні, в раSSєйському генштабі, у внутрішньораSSєйській дискусії приблизно в 2012 році“, – пояснює Штефан Майстер (Stefan Meister), керівник програм Східної Європи та Центральної Азії в Німецькому товаристві зовнішньої політики (GDAP) .

Перше повномасштабне застосування цієї стратегії відбулося в 2014 році під час захоплення влади в Криму, йдеться далі у фільмі. Пропаганда і дезінформація стають все більш важливою частиною гібридної війни, причому ключове значення набуває інтернет. Документалісти ARD представляють два портали з німецькомовними матеріалами, які є “рупорами прораSSєйських бойовиків у Східній Україні”: ANNA News і News Front.

Співробітники останнього прямо називають себе “добровільними бійцями інформаційної війни“. Автори фільму задаються питанням, хто і як організовує цей пропагандистський наступ – і зустрічаються “десь у Східній Європі” з колишнім співробітником News Front, якого вони представляють під псевдонімом “Олексій”.

Він розповідає, що News Front і 15-20 інших ЗМІ щотижня одержували по мейлу вказівки, про що і як писати. Єдиний, хто здатний до такої систематичної роботи – це державні структури, переконаний “Олексій”. У подібних сайтів “одна з абсолютно очевидних цілейвийти і на західну публіку“, впевнена німецька тележурналістка Голіне Атай (Golineh Atai), що працює в медіакомпанії ARD. У цьому не сумнівається і глава спецслужби Ханс-Георг Масен.

“Німеччина є важливою стратегічною метою для кремлівської пропаганди”, – підтверджує “Олексій” і пояснює: “Це одна з найважливіших і впливових країн в Євросоюзі, і якщо там вдасться змінити громадську думку, то буде простіше змінити його і в усьому ЄС”. У кінцевому рахунку, РаSSєя прагне підпорядкувати Європу своїм інтересам, вважають автори фільму.

Неоголошена війна РаSSєї проти Заходу, дійсно, йде“, – приходять до висновку автори фільму і в кінці задаються риторичним питанням: як протистояти “все більш агресивним спробам Кремля вплинути на Німеччину і Європу” в умовах демократії, де панують свобода думок і друку? Відповідь тележурналістів Маркуса Веллера і Арндта Гінцеля такий: потрібні не заборони, а роз’яснювальна робота.

Довідка з Вікіпедії: Дело Лизы Ф. – инцидент с исчезновением 13-летней девочки по имени Лиза из семьи российских немцев, произошедший в Берлине в январе2016 года. Девочка отсутствовала более 30 часов, а после возвращения сообщила о похищении и изнасиловании лицами «арабской внешности», плохо говорившими по-немецки. На фоне европейского миграционного кризиса и событий в Кёльне, произошедших в новогоднюю ночь, инцидент вызвал бурную реакцию как в российских СМИ, так и в среде русскоязычных эмигрантов в Германии и привёл к международному скандалу. В результате расследования полиция отвергла историю о похищении и изнасиловании. По заявлению полиции, Лиза пряталась у своего друга из-за проблем в школе. При этом никаких сексуальных контактов во время отсутствия у девочки не было. В то же время выяснилось, что у девочки могли случиться сексуальные контакты с другими мужчинами ещё в октябре 2015 года – задолго до её исчезновения. Следствие по делу продолжается.

Natali © спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами:

– Deutsche Welle (http://dw.com/p/1JJNZ)

Дело Лизы Ф. — Википедия

Читайте також:  Скандальна пропагандистка Скабєєва отримала догану через Україну

Шукайте деталі в групі Facebook