facebook

Дорогі канікули

Попереду літо, і батьки школярів думають, як забезпечити якісний та цікавий відпочинок для своїх нащадків. Питанням оздоровлення молодого покоління переймаються також міські та обласні чиновники, для цього розроблені відповідні програми і виділено фінансові ресурси з бюджетів різних рівнів. Проте цих коштів вистачить на оздоровлення лише незначної кількості дітей, здебільшого пільгових категорій.
kids


Крім того, у Фонді соціального страхування скасована допомога на санаторно-курортне лікування, дитяче оздоровлення, фінансування путівок у відпочинкові заклади. Відтак оздоровлення у санаторії чи відпочинок дитини у таборі обійдеться у чималу суму, що для декого з батьків стане непосильною ношею, пише Галицький кореспондент

Всіх не оздоровити

Згідно з Законом «Про оздоровлення та відпочинок дітей», з міського бюджету Івано-Франківська будуть спрямовані кошти для дітей, які потребують підвищеної соціальної уваги. Це діти-сироти, діти з малозабезпечених сімей, діти-чорнобильці, інваліди, діти, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків, обдаровані діти, переможці спартакіад, відмінники навчання.

«Відповідно до закону, всі діти з перелічених категорій населення мають право на отримання безплатної або пільгової путівки. Це не менше, ніж 21 день, якщо мова йде про оздоровлення, і 14 днів – відпочинок. Це може бути пришкільний табір, відпочинок у стаціонарному таборі чи оздоровлення у відповідному лікувальному закладі. На оздоровлення буде виділено понад 600 тис. гривень, але цієї суми не вистачить, щоб оздоровити 24 тис. школярів міста, з них понад 5 тис. дітей потребують підвищеної соціальної уваги», – зауважує заступник директора департаменту освіти та науки міськвиконкому Світлана Уварова.

Діти з районів області оздоровлюватимуться за кошти з обласного та районних бюджетів.

«У 2016 році основну увагу буде зосереджено на міжвідомчій взаємодії органів виконавчої влади всіх рівнів для забезпечення якісного відпочинку для підростаючого покоління, – розповідає заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА Андрій Гуменюк. – Цього року на оздоровлення заплановано виділити 12 млн. 695 тис. грн., з них з обласного бюджету – 4 млн. 707 тис. грн., з районних та міських бюджетів – 7 млн. 987 тис. грн. Таким чином плануємо оздоровити не менше 30% дітей шкільного віку».

Читайте також:  “Проломи череп” або “Підсічки”: у школах з’явилася нова смертельна гра. Батьки б’ють на сполох

Першочергове право на оздоровлення матимуть діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, батьки яких брали участь в АТО, діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, діти-інваліди.

Заступник голови ОДА з гуманітарних питань Ігор Пасічняк висловив прохання під час розподілення путівок дітям учасників АТО перш за все звернути увагу на тих, у кого батько загинув чи був поранений внаслідок збройного конфлікту. Перевагу також матимуть багатодітні сім’ї. Наступним критерієм відбору стане рівень матеріального забезпечення родини. Досі складалася така ситуація, що деякі діти з родин учасників АТО оздоровлювалися або відпочивали по кілька разів на рік, інші ж не були ніде. Щоб це не повторилося, в ОДА вестимуть чіткий облік, а також звернуться за консультаціями до волонтерських організацій, які займаються цими питаннями, наголосив Пасічняк.

Цього року вперше функції оздоровлення дітей покладено на департамент освіти, науки та молодіжної політики ОДА. Відтак процедура проведення тендеру на визначення оздоровчо-відпочинкових закладів для підростаючого покоління була проведена пізніше, ніж зазвичай. 27 квітня відбулося відкриття тендерних пропозицій.

«Через проведення процедури закуплено 928 путівок. Це вісім лотів, де взяли участь дев’ять таборів з цілої області. Ще одна процедура буде проведена пізніше, адже ще залишилися кошти для оздоровлення обдарованих дітей. Вартість одного дня проживання ми розраховували від 190 до 200 гривень. У таборі «Сокіл» у Галицькому районі нам запропонували нижчу ціну – 178 гривень. Таким чином, буде економія коштів, ми зможемо закупити більше путівок на оздоровлення. Керівництво таборів іде нам назустріч, розуміючи складну економічну ситуацію в державі. Крім того, у таборах велика конкуренція щодо заповненості, тому вони знижують ціну», – повідомив Андрій Гуменюк.

Таким чином, через тендерну процедуру діти поїдуть відпочивати в «Сокіл» у Галицькому районі, «Прикарпатські зорі» у Коломийському районі, «Опілля» на Рогатинщині, «Перлину Карпат» у Долинському районі, «Лімницю» на Калущині, «Перлину Придністров’я» у Городенківському районі.

Читайте також:  “Мажорам закони не писані”: під Києвом “засікли” другий ВІП-ресторан зі скандальним нардепом (фото)

Обґрунтована ціна

Для батьків перебування дитини у відпочинковому таборі обійдеться від 180 до понад 2000 грн. на добу. Таку ціну обґрунтовують високими витратами на енергоносії, відсутністю пільг в оподаткуванні та підвищенням цін на продукти харчування.

«Перебування у таборі коштуватиме 273 гривні за один день, – розповідає директор табору «Дружба» у Долинському районі Михайло Гродзіцький. – У цю ціну входить проживання, п’ятиразове харчування, розважальна програма, лікувальні процедури та багато іншого. Ми – на самофінансуванні, не маємо ні дотацій, ні допомоги з держбюджету. Податки платимо у повному обсязі, пільг не маємо, сплачуємо орендну плату. За електроенергію, воду платимо за цінами промислових підприємств. За рахунок проданих путівок живемо та розвиваємося».

Раніше з Фонду соціального страхування погашалося від 10 до 90% вартості путівки у дитячий оздоровчий, відпочинковий заклад або на санаторно-курортне лікування. Нині це скасовано.

«28 грудня 2014 року Верховна Рада внесла зміни до низки законодавчих актів, у т.ч. й тих, що стосуються соціального страхування. У новій редакції прийнято Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до якого за Фондом соціального страхування залишилися функції щодо надання матеріальної допомоги та пільг: оплата лікарняних листків, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, виплати на поховання. Санаторно-курортне лікування, дитяче оздоровлення, фінансування путівок у інші лікувальні заклади законом не передбачено», – підсумував директор Івано-Франківської міської виконавчої дирекції Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олег Модлінський.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.