facebook

Які цікавинки та родзинки очікуватимуть івано-франківців та гостей на День міста

7 травня Івано-Франківськ відзначатиме 354-ту річницю від часу надання йому магдебурзького права. Тож для мешканців та гостей міста підготовлена, як стверджують у мерії, цікава програма, розрахована на два дні. Але порівняно з традиціями минулорічних святкувань вона має свою специфіку.

51494241-600x600


 

Наприклад, колишній мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус відзначався тим, що майже завжди запрошував відомих «зірок» на святкування Дня міста. Так, у 2006 р. це була італійка Ін-Грід та Олександр Пономарьов, а у 2007 р. франківців тішили дводенними зірковими концертами: спершу виступали «Скрябін», «ВВ» і Лама, а наступного дня — «ТНМК» і «ТіК». 2008-го Франківськ сколихнув виступ соліста групи «Smokie» Кріса Нормана, а 2012-го знову приїжджав гурт «ВВ» та Олег Скрипка. В останні ж два роки, у зв’язку з війною на сході України, святкування були досить скромними, без традиційних великих концертів та феєрверків.

Можна згадати також, що на 351-шу річницю Івано-Франківська (2013 р.) спекли аж 105-кілограмовий торт і вперше проходив фестиваль «Грім Карпат». А на святкування 350-ої річниці обласного центру з держбюджету було виділено 20 млн грн. Тоді відбулося понад п’ять десятків заходів, які завершились показом на Вічевому майдані Кубка «Євро-2012» та відкриттям відреставрованого бастіону Станіславівської фортеці, а глави трьох українських церков вперше в історії міста здійснили спільний молебень.

Цьогорічний план заходів, який оприлюднив міськвиконком, виглядає напрочуд бідним. Так, 7 травня на площі Ринок відбудеться урочисте відкриття Дня міста, вручення премій ім. Івана Франка та святковий концерт «Івано-Франківськ – перлина карпатського краю». А 8 травня франківчан очікує святковий концерт молодіжної естрадної музики «Вічно юний Івано-Франківськ», два концерти у мікрорайонах міста, а також розпочнеться ІІІ міський фестиваль мистецтв «Мелодії парку». Більше заходів у списку немає.

Читайте також:  Ридають всі… Як і хто прощався із загиблою Іриною Бережною, найнеочікуваніші політики країни. Навіщо такі заходи?

Такий скромний перелік змушує всерйоз захвилюватися любителів посвяткувати. Проте заступник міського голови Богдан Білик запевняє, що це не повний список, а святкові афіші розроблятимуть у трьох напрямках: відзначення Дня міста та проведення двох фестивалів – «Карпатський простір» і «Свято ковалів».

Він обіцяє, що святкування Дня міста цьогоріч буде більш насичене, ніж у минулі роки, адже програма дуже велика, але водночас – і в міру скромним та зі збереженням традицій. Обіцяє віце-мер і «зірок», щоправда, імена їх не розголошує, поки ведуться перемовини.

«Декілька років тому, коли не було війни, у нас, справді, було багато веселощів. Але зараз ми відзначаємо скромніше, бо кожен день може бути якийсь прецедент і вже тоді буде не до співу, не до танців. Але я думаю, що цей рік святкування буде найсильнішим за останні п’ять років. От побачите!» – заявив пан Білик.

За його словами, таких зірок як Кріс Норман на святкуванні цьогоріч не буде, бо місто не має на них грошей. Якщо у 2008 р. промислові підприємства ще могли дозволити собі профінансувати його виступ, то зараз їх «нагинати» не будуть, бо вони і так роблять багато вкладів у благочинство і на потреби армії. Оплачувати співакам великі гонорари з бюджетних коштів також не будуть, бо економлять і бережуть їх для фінансування важливіших заходів.

Разом з тим Богдан Білик відзначив, що новий міський голова Руслан Марцінків все ж таки зберігає основні тенденції святкування Дня міста, але більшу увагу приділяє акціям спортивного та молодіжного спрямування. Відтак особливістю цьогорічного відзначення 354-ої річниці Івано-Франківська стануть нові заходи.

 

Новинки свята

Так, новинкою буде фестиваль культурно-мистецького спрямування «Карпатський простір», в якому візьмуть участь представники художніх, драматичних, музичних колективів, які приїдуть з країн Карпатського єврорегіону, тобто з Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини. Фестиваль матиме декілька культурних майданчиків (філармонія, драмтеатр, міське озеро), на одному з яких планується кулінарне шоу.

Читайте також:  Щирі, милі, майже інтимні. Сафарі-селфі від тварин

Вперше відбудеться і розширена презентація виробів декоративно-побутового призначення та їх реалізація, а також фінал конкурсу молодих ковалів, де будуть змагатися десять переможців у двох категоріях: виготовлення виробів з металу та їх дизайнерсько-ювелірне виробництво. Перший етап проходитиме 20 квітня на базі ВПУ №21, другий – 18 квітня на базі інституту мистецтв ПНУ, а вже десять переможців з кожного етапу змагатимуться за першість у фіналі на День міста.

Крім того, 8 травня відбудеться велопробіг, в якому візьмуть участь представники міст-партнерів. «Хотілось би масово залучати молодь і всіх мешканців до цього велопробігу, щоб показати, що Івано-Франківськ – це місто, яке любить велосипеди і готове продемонструвати свою їзду», – наголошує заступник міського голови.

Також в мерії планують на День міста відкрити інвестиційно-туристичний центр у Ратуші, перепідписати деякі угоди з містами-партнерами, приймати міжнародні делегації та традиційно пригощати всіх охочих святковим тортом.

 

Не час для шоу

Руслан Марцінків стверджує, що заходів на День міста заплановано багато і на різний смак. Однак великого шоу не буде, а бюджет святкування – 400 тис. грн.

«Я не є прихильником того, щоб на Провідну неділю робити якесь шоу. Зараз не той час, щоб робити великі шоу. Думаю, що для франківців будуть відкриттям народні та сучасні артисти з Карпатського єврорегіону. Буде багато міжнародних делегацій, це позитив для міста. Мені подобається велопробіг, це щось неординарне», – каже мер.

Скромне святкування також пов’язане і з подіями на Сході. Проте все ж таки на День міста запросили польський гурт, який співає українською і назву якого мер забув, але, мабуть, він має на увазі гурт «Еней», та ведуть перемовини з гуртом «ТіК». Інші «зірки» для франківців наразі є недосяжними.

«Будь-яка «зірка» коштує 10-15 тис. доларів. А ми всі заходи робимо за 400 тис. гривень. Ми не можемо собі дозволити таку розкіш. Я вважаю, що це неправильно – зараз робити такі святкування, – підкреслює Марцінків. – Так, мені б хотілося, щоб у Франківськ приїхав «Scorpions», наприклад. Це буде подія! Але я вважаю, що місто на це не має грошей».

Тож акцент мер робить на прикарпатських «зірках» і на співпраці з Карпатським єврорегіоном і хоче, щоб всі заходи були європейськими. А ось розширити програму святкування він пообіцяв на День Незалежності, хоча і там мешканців міста, за його словами, розважатимуть «зірки», які є вихідцями з Івано-Франківська.

Читайте також:  День Петра і Павла: прикмети, історія та традиції свята

джерело pravda.if.ua

Шукайте деталі в групі Facebook