facebook

5 порад Папи на Великий Піст

Ви запланували щось особливе на Ювілей Милосердя? А взагалі, то як практикувати милосердя у Великий Піст? Ось п’ять порад, узятих зі вказівок Франциска, які допоможуть вам плідніше пережити цей період.

У своєму великопісному Посланні Папа написав, що ключем для цьогорічного Великого Посту мають бути вчинки милосердя. «Милосердя Боже змінює серце людини і дає їй змогу пізнати вірну любов, роблячи так, що й вона стає здатною на милосердя», — зазначив Папа.

Гаразд. Але як цю теологію «перекласти» мовою буденності?




1. Відкрий Боже Милосердя в Біблії.

«…аби нарешті могти вийти з відчуженості через слухання Слова Божого».

Обличчя Ісуса, повне милосердя, проявляється зі сторінок Євангелія. Читання Святого Письма — загалом беручи, завдання неважке. Присвяти йому 10 хвилин щоденно, а як можеш дати Слову більше часу — то дай.

Існують різні католицькі календарі, де розписано щоденні читання. Для користувачів інтернету може бути зручно користуватися християнськими сайтами. Наприклад, угорі головної сторінки CREDO завжди стоїть літургійний блок із читаннями поточного дня.

2. Прийми Боже Милосердя у сповіді.

«Не змарнуймо цього часу Великого Посту, який сприяє наверненню!»

Папа дуже часто дає зрозуміти, що сповідь — то не «підземелля тортур», а місце зцілення, ліки від наших гріхів. Під час цьогорічного Великого Посту спробуй ближче підійти до цього таїнства, пам’ятаючи про безмір Божого Милосердя, спроможного змивати НАВІТЬ НАЙБІЛЬШІ гріхи. Ну а тим більше ті, з яких ми невідомо чому боїмося висповідатися, адже по суті вони — незначні. То тільки сатана нас лякає, що вони жахливі й нездоланні.

3. Щодня підбивай підсумки, що милосердного ти зробив на сьогодні.

«Учинків милосердя щодо тіла і душі не треба розділяти. Бо саме тоді, коли в убогій людині торкаєшся тіла Христа Розіп’ятого, грішник може отримати дар усвідомлення, що то він сам — бідний жебрак».

Чому ми не надаємо особливого значення вчинкам милосердя? Чи можеш їх назвати з пам’яті? Чи можеш назвати ті свої дії, які йдуть у цьому напрямку?

Читайте також:  "Святкування Різдва 7 січня – помилка, яку треба виправляти": Епіфаній пропонує послабити піст на Новий рік, щоб українці не грішили

Спробуй робити ОДИН такий учинок на день — милосердя щодо тіла чи щодо духа (так чи так їх не варто розділяти). Пожертвуй одяг чи їжу бездомному, книжку — сільській бібліотеці або у збірку для бійців на Сході, приєднайся до волонтерів; зрештою, запишися на чергування з прибирання храму, коли настоятель оголошує… Існує так багато можливостей виконати купу добрих справ у будь-який час, а тим більше у піст.

4. Відкрий тишу наново.

«Тільки ця любов може заспокоїти прагнення нескінченного щастя й любові, яких людина силкується досягти, обманюючись, ніби знайде їх у культі знання, багатства і влади».

Коли спробуєш регулярно слухати Слово Боже — відкриєш, що дуже важливим елементом молитви є тиша: відсутність музики чи інших звуків, що відволікають увагу. Тиша, подібно до учинків милосердя, має як свій тілесний вимір, так і духовний.

Спробуй вгамувати свої прагнення, привести їх у стан «тиші»: прагнення мати владу, мати гроші, прагнення знати більше і більше… Не думай про роботу ані про матеріальні проблеми, позбудься барвистих планів і прагнень, коли сядеш до молитви. Жертвуй їх усіх Господу

5. Вийди до вбогих і відкинених.

«Найбіднішим з убогих є той, хто не бажає визнати, що він таким є. Йому здається, що він багатий, а насправді він найбідніший з бідних. А це тому, що він раб гріха, який велить йому використовувати свою владу і багатства не для того, щоби служити Богові та ближнім, а щоб заглушити в собі глибоке усвідомлення, що він сам насправді — тільки вбогий жебрак».

Аби відкритися на милосердя, необхідно пізнати його на собі. Це не може бути теорією. Найпростішим і водночас найважчим способом його пізнати є… буття милосердним. Спробуй під час цього Великого Посту порозмовляти з кимось, кому колись дав негативну оцінку, розкритикував. Спробуй вийти до тих, хто забутий: людей старшого віку, вбогих, неповносправних, безпритульних. Подивися, як присутність біля них, просте буття поруч з іншою людиною, зроджує милосердя. Це насправді діє!

Читайте також:  “Ми були найщасливішіми на світі, але…”: маленька дівчинка бореться за своє життя

56c6f0b309faf_Papa-Frantsisk(2)

Джерело: CREDO

Шукайте деталі в групі Facebook