facebook

У Франківську на місці “садиби Гриневичів” таки “виросте” багатоповерхівка

Департамент архітектури видав містобудівні умови й обмеження для нового будівництва на розі Богунської і Василіянок, на ділянці, де розташована старовинна садиба Гриневичів.




2_slider_07

Містобудівні обмеження видали у вересні минулого року, повідомили у Департаменті містобудування й архітектури. Згідно з ними, проектована будівля повинна мати 5 поверхів. Приміщення – під житлову та громадські функції.

На першому поверсі багатоповерхівки замовники будівництва передбачили музей із відновленим фасадом історичної садиби Гриневичів.

Нагадаємо, що в лютому 2015 року активісти звертались до начальника КП “Муніципальна інспекція з благоустрою” п. С. Кукули з проханням перевірити ділянку на вул. Богунська, 1, – Василіянок, 52, та зобов’язати відповідальних привести її до належного стану.

Тому, що будинок, розташований там, в аварійному стані й було помітно, що сміття на території біля нього не прибирали вже кілька місяців.

Завдяки зусиллям громадських активістів, незадовго прибудинкову територію все ж прибрали та привели її до належного санітарного стану. Залишилось одне питання, яке умовно розділило громадськість на два табори: реставрувати чи знести будинок, який є історичною пам’яткою?

Як відомо, територія за вищевказаною адресою належить Івано-Франківському міському осередку “Союз Українок”. Архітектура в центрі міста має дуже цікаву історію та є унікальним явищем для Франківська.

Раніше в цьому будинку був також “Музей родини Гриневичів”.

На його місці планують звести сучасну багатоповерхівку з мансардою. На щастя, містобудівна рада цього тижня, 20 травня, не підтримала ідею будівництва восьмиповерхового будинку з імітацією столітньої садиби Гриневичів.

Восьмиповерхова споруда на Богунській-Василіянок мала б виглядати так: на першому поверсі – громадські приміщення, на останньому – офісні, на інших – житло.

Проте, на чинному генплані Івано-Франківська ця територія взагалі позначена як зона малоповерхової житлової забудови. Було заплановано історичний будинок разом з давнішою прибудовою знести, а потім відбудувати імітацію садиби Гриневичів, повернувши входом до вулиці Богунської. Обриси самої столітньої садиби на генплані ділянки архітектор не наніс.

Читайте також:  У Франківську неповнолітній випав з сьомого поверху багатоповерхівки

Підсумовуючи, на містобудівній раді прозвучало, що будинок все ж варто залишити на місці, де він зараз стоїть, укріпити його фундамент і аж після цього думати про якусь добудову.

Інвестор будівництва та власники музею “Союз Українок” на містобудівній раді не з’явились. Розмову все ж не завершено, її продовжуватимуть.

Довідково: Камя‘ниця Гриневичів у проекті історико-архітектурного опорного плану міста Івано-Франківська вже внесена до списку нововиявлених пам’яток архітектури місцевого значення. Будинок збудовано 200 років тому. Він демонструє типову міщанську архітектуру Станіславова до Мармулядової пожежі 1868-го року. Оскільки тоді центр міста вигорів включно із ратушею, садиба Гриневичів сьогодні є унікальним явищем давньої містової архітектури.

Кам’яниця цінна не лише архітектурою, а передовсім, історією. Катря Гриневичева — відома українська письменниця та керівник львівського “Союзу українок” була заміжня за рідним вуйком сестер Гриневич Дарії та Ірини, які мешкали в Івано-Франківську. Власницею будинку була Ірина Гриневич, член «Пласту».

Шукайте деталі в групі Facebook