facebook

Вчені навчилися “читати смакові думки”

Комп’ютерна програма дозволяє зчитувати те, що думає людина про смак їжі, яку він зараз їсть.

1595543



Міжнародна група вчених з’ясувала, яким чином відбувається кодування мозком сигналів смаку їжі і навчила їх зчитувати, передає РИА новости з посиланням на статтю в журналі Current Biology. Біологи стверджують, що це допоможе зрозуміти, як смакові якості їжі і пов’язані з нею відчуття впливають на поведінку.

“Порушення або гедоністичні тенденції в сприйнятті смаку часто призводять до розвитку серйозних відхилень у харчовій поведінці, що викликають недо- або переїдання. В рамках нашого дослідження ми спробували дізнатися, які процеси в мозку впливають на сприйняття смаку. Такі дані критично важливі для розробки стратегій, спрямованих на коригування дієтичних звичок “, – пояснила Кетрін Охла з Інституту харчування людини в Німеччині у Потсдамі.


У ході дослідження було з’ясовано, що нервова система людини сприймає і оцінює смаки в два етапи.

На першому визначається базовий тип смаку, а саме чи є їжа кислою, солодкою, гіркою, або “м’ясною”. В мозку є центр смаку, який виробляє це практично миттєво – через 170 мілісекунд після потрапляння їжі на язик. Всі інші якості, в тому числі і сила смаку, декодували помітно пізніше, у наступні 1,5 секунди.

Найшвидше мозок розпізнає гіркі і солоні смаки – на їх визначення він витрачає близько 150 мілісекунд. Найдовше визначається смак солодкої їжі, на який йде майже в два рази більше часу. Поки вчені не знають, з чим пов’язані ці відмінності.

За допомогою енцефалограм вчені розробили комп’ютерну програму, яка в буквальному сенсі дозволяє зчитувати те, що думає людина про смак їжі, яку він зараз їсть.

Її точність роботи настільки висока, запевняють біологи, що вона правильно зчитувала помилкові думки навіть у тих випадках, коли людина неправильно сприймала тип смаку і плутала кисле з солоним або гірке з солоним (їх сигнали кодуються однаково, але передаються з різною затримкою).

Читайте також:  Які жінки не хочуть дітей? Відомий психолог дав просте пояснення

Тепер вчені спробують навчити програму розпізнавати і те, наскільки приємною вважає людина ту страву, яку він зараз їсть. Для цього нейрофізіологи проведуть ще одну сесію спостережень за активністю мозку, сфокусувавши увагу на другому етапі розпізнавання смаку їжі.

Шукайте деталі в групі Facebook