facebook

НМТ-2025: скільки предметів у школярів буде на іспиті

На нещодавньому засіданні Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто законопроект №12053 — «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2025 року».



Основною метою обговорення стала пропозиція Міністерства освіти і науки (МОН) запровадити зміни до формату Національного мультипредметного тесту (НМТ).

Докладніше про те, скільки предметів у школярів буде на іспиті НМТ у 2025 році, повідомляє znayshov.com.

Комітет рекомендував зберегти чинні умови вступу на наступний рік, які передбачають здачу чотирьох предметів, три з яких є обов’язковими, а один — на вибір абітурієнта. Однак розглядалася можливість збільшення кількості обов’язкових предметів до п’яти, що може бути запроваджено у 2025 році.

Слід зазначити, що система освіти України переживає важкі часи. За останні три роки, починаючи з пандемії COVID-19 і продовжуючи повномасштабну війну, викликану вторгненням росії, українські школи та виші зіткнулися з безпрецедентними викликами.

Наслідки цих криз відбиваються на освітніх результатах учнів та абітурієнтів. Результати здачі НМТ знижуються з кожним роком, а втрати як освіта стають все більш відчутними. Особливо тривожним є масовий відтік абітурієнтів за кордон.

Наприклад, у 2024 році кількість вступників до українських вишів на бакалаврат скоротилася на третину порівняно з попереднім роком.

В умовах таких значних освітніх втрат головним завданням має стати не посилення вимог, а збереження цілісності української системи освіти та створення умов для того, щоб якнайбільше учнів та студентів залишалися навчатися в Україні.

Збереження стабільності освітнього процесу зараз є вкрай важливим для майбутнього країни. Саме тому багато експертів та учасників процесу висловлюють побоювання з приводу ініціатив, спрямованих на збільшення кількості обов’язкових предметів на НМТ.

Читайте також:  Які предмети більше не викладатимуть у школах: у Міносвіти вирішили обмежити дітям доступ до наук

Посилення вимог до випускників та абітурієнтів в умовах війни може лише посилити складну ситуацію та сприяти подальшому відтоку молоді за кордон.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.