facebook

Біля кордону Росії з Україною активізуються російські військові – ЗМІ

Російська армія насторожена українсько-американськими військовими навчаннями, вважають експерти.

1594794



Сепаратисти і постачальники гуманітарної допомоги на Донбас розповіли Газете.Ru, що на російсько-українському кордоні посилився прикордонний контроль. Вони пов’язують це зі збільшенням потоку контрабанди і розширенням чорного ринку. Співрозмовники газети також відзначили, що вони помічають стягання до кордону російських військових частин.

Контрабанда туди-назад

За останній тиждень посилився прикордонний контроль на російсько-українському кордоні, розповів виданню сепаратист і координатор негуманітарної допомоги самопроголошеної “ДНР” Олександр Жучковський.

“І на вході, і на виході громадян стали жорсткіше додивлятися, вантажі пропускаються вибірково. В основному дозволяють провозити людям, які давно працюють з прикордонниками та МНС, і строго за наявності документів на вантажі. Це стосується найбільш невинного, на кшталт їжі та одягу, навіть медикаменти зараз не провезти”, – розповідає Жучковський.

Бойовик вважає, що контроль над кордоном посилився через почастішання випадків контрабанди зброї і боєприпасів з Донбасу до Росії і розкрадання вантажів з гуманітарних конвоїв.

Польовий командир самопроголошеної “ДНР” Олег Мельников підтвердив інформацію про посилення пропускного режиму і також пов’язав це зі збільшенням кількості контрабандних вантажів.

“Через кордон везуть багато контрабандного, від вугілля і мідних листів до запчастин від підбитих танків. Я пам’ятаю, як буквально два місяці тому на кордоні зупинили машину, яка везла 10 тонн міді”, – розповів Мельников.

Керівник Фонду допомоги так званої “Новоросії” музикант Гліб Корнілов підтверджує, що на кордоні спостерігається посилення контролю над провозом вантажів. За його словами, це пов’язано з прагненням обмежити поставки нелегальної продукції на Донбас.

“Чорний ринок процвітає. За завищеними цінами продаються бензин, паливно-мастильні матеріали, медикаменти і т.д.”, – говорить Корнілов.

Пожвавлення “військторгу”

Ризик відновлення активних бойових дій, як і раніше, залишається, незважаючи на триваючий процес відведення важкої артилерії і серйозне зниження інтенсивності бойових дій. І Жучковський, і Мельников стверджують, що поблизу луганських кордонів з боку Росії активізувався “військторг”, – так сепаратисти називають російські військові з’єднання.

Читайте також:  За добу жоден український військовий не постраждав

Жучковський розповів, що зараз у прикордонній зоні “панує небувале пожвавлення” військторгу”.

“Схоже, що найближчим часом можуть поновитися масштабні бойові дії, особливо в ЛНР, і наші військові до них теж активно готуються, щоб підтримати ополчення й убезпечити прикордонну зону”, – сказав Жуковський.

Газета.Ru повідомляє, що раніше її кореспондент бачив на кордоні з КПП “Ізварине” скупчення військових вантажівок.

Мельников вважає, що для оборони “республікам” вистачає трофейної зброї, захопленої, зокрема, в котлах, і російські частини на кордонах можуть бути використані в разі порушення мінських домовленостей.

У четвер РНБО України визначила межі окремих територій Луганської та Донецької областей, щодо яких має бути застосований особливий статус. Він не буде поширюватися на території, що перейшли під контроль сепаратистів після 19 вересня минулого року, і це їх категорично не влаштовує.

Директор російського Центру військового прогнозування Анатолій Циганок пов’язує можливе зосередження техніки на кордоні з тим, що російські військові насторожені українсько-американськими військовими навчаннями.

Недавня відмова Росії від участі в Договорі про звичайні озброєння в Європі дозволяє Москві посилити в тому числі і південне угруповання військ Південного військового округу, в зону відповідальності якої входять території, що межують з Україною.

Присутність російських військ на кордоні “створює психологічний ефект” на українських військових, в чому зізнавалися в розмові з газетою навіть представники НАТО.

Шукайте деталі в групі Facebook