facebook

Масові звільнення та уроки за гроші: про що не каже міністр – Лісовий? (ФОТО)

Та чому його не звільняють?



Мало хто з міністрів Зеленського став більшим розчаруванням для українців, ніж Оксен Лісовий.

Якби в Україні існувало міністерство ЛГБТ та гендерної трансформації, то Лісовому разом з усією його командою, напевно, було б там саме місце. Але навіщо їм віддали на поталу Освіту та Науку – невідомо. Невже для того, щоб вони її знищили?

Сам міністр в недавньому Інтерв’ю «ВВС Україна», фактично визнає катастрофу.

В українських школах скоро не буде кому працювати.

У країні наростає дефіцит вчителів, особливо з англійської, математики, фізики, інформатики.

Як сказав міністр освіти Оксен Лісовий, одна з головних причин нестачі педагогів – низькі зарплати.

Середня зарплата вчителя зараз – 12 тисяч гривень, але може бути і нижчою, залежно від навантаження, повідомив міністр.

У дошкільних закладах оклади освітян ще нижчі – 6 тисяч.

«Фактично багато педагогів, особливо молодих, отримують оклади нижче мінімалки (зараз мінімальна зарплата в Україні 8000 гривень. ). Є ще різні доплати, але навіть із ними зарплати мізерні. Вчителям вигідніше займатися репетиторством або взагалі йти з професії. При цьому навантаження на освітян зростає. Тому люди масово звільняються», – каже директор київського навчально-виховного комплексу №141 «ОРТ» Юрій Кіньков.

Зазначимо, що влада зараз практично нічого не робить, щоб зупинити відтік педагогічних кадрів.

Для батьків такі тенденції на освітньому ринку означають лише одне: якість знань у дітей падає. І навіть для того, щоб дитина освоїла стандартну навчальну програму, доводиться доплачувати.

Як розповіла директор середньої школи в одному з райцентрів Полтавської області, у них за літо звільнилися п’ять педагогів і поки що їхні місця вакантні.

Читайте також:  У Калуші з 20 жовтня дистанційне навчання, а дитячі садки — закривають

«Шукаємо вчителів англійської, хімії, біології, математики та одного педагога для молодшої школи. Цього літа у нас рекорд зі звільнень.

Двоє вчителів пішли в репетиторство, одна поїхала до Німеччини, ще двоє – змінили професію. Знайти їм заміну поки не вдалося. Домовляємося. про повернення на роботу наших учителів-пенсіонерів», – каже директор школи.

Це визнає й сам міністр Лісовий:

«У нас дефіцит вчителів у країні. Маємо найгостріший дефіцит вчителів інформатики, математики, англійської мови».

Така «спеціалізація» не випадкова. Вчителі інформатики та математики масово йдуть в IT, англійської – у репетиторство та приватні мовні школи. Причина масового відтоку освітян лежить на поверхні – надто низькі зарплати.

Визнаймо, що проблема низьких зарплат в українських вчителів та медиків була завжди.

Але лікарям ще до війни встигли підвищити зарплату до 20 тисяч. Педагогам лише обіцяли, але найбільш масові звільнення прокотилися школами минулого року.

Як розповідає виконавчий директор Асоціації міст України, з 2022 року освітня субвенція, яка виділяється з держбюджету на місця, не покриває зарплати вчителів на 20-30%, тому суми «дотягують» з місцевих бюджетів.

Але на початку 2023 року профільне міністерство не поділило субвенцію по регіонах, як це відбувалося у минулі роки. І фінансування йшло буквально у ручному режимі.

Хто знає, – як називається «профільне міністерство», яке відповідає за освіту, і чому міністра, який там усе так накерував, ніхто не звільняє?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.