facebook

Сташків не помітив катастрофи з вчителями в Україні: загалом ситуація не дуже критична

Найбільше в Україні не вистачає вчителів української, іноземної мов, інформатики та фізики. Проте, за словами заступника міністра освіти та науки Андрія Сташківа, загалом по країні ситуація не критична.



Про це чиновник розповів в інтервʼю Нromadske. Він зауважив, що у порівнянні з попередніми роками, ситуація змінилась несуттєво, хоч і має певні особливості.

“У цілому по Україні ситуація з браком учителів не дуже критична. Найбільше не вистачає викладачів української мови, іноземної мови, інформатики та фізики”, – сказав Сташків.

Він додав, що найгостріше брак педагогів відчувається у прифронтових та прикордонних регіонах, особливо після деокупації.

За словами чиновника, на кінець минулого навчального року в країні не вистачало близько 4% вчителів, щоб заповнити вільні вакансії.

“Це приблизно 15 тисяч вакансій по всіх школах – у середньому одна вакансія на школу”, – додає урядовець.

Нагадаємо, нещодавно міністр освіти та науки Оксен Лісовий повідомив, що дефіцит вчителів спостерігається по всій Україні. За його словами, найбільше не вистачає педагогів інформатики, математики та англійської мови. Глава МОН зауважив, що нині немає можливості підвищити зарплату освітянам, проте освітнє відомство працює над тим, аби зробити систему нарахування виплат зрозумілішою та прозорішою.

Також стало відомо, що заважає вчителям залишатися у професії. Зокрема, серед причин звільнення педагоги вказали низькі зарплати, стрес, професійне вигорання та бюрократизацію. Згідно з проведеним дослідженням вдалося зʼясувати, що в найближчі 2 роки 4,5% освітян планують змінити сферу діяльності.

Читайте також:  Був весь в крові та не міг ходити: учневі під Дніпром розбили голову в школі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.