facebook

Дикий вересень: штрафи від ТЦК зросли до 60 000 грн, ще й майно під загрозою

Мобілізація в Україні у вересні триває, як і дія воєнного стану. За порушення правил військового обліку призовників можуть оштрафувати або навіть посадити до в’язниці. “Уніан” розповів, які є штрафи для ухилянтів з 1 вересня і що буде, якщо їх не сплатити.



Військовозобов’язаним можуть виписати штрафи на підставі статей Кодексу про адміністративні порушення 210 – “За порушення правил військового обліку” і 210-1 – “За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Військовозобов’язаних під час війни можуть оштрафувати за:

не оновлення даних у ТЦК (це стосується і жінок-медиків);
не перебування на військовому обліку на обліку за місцем проживання, роботи або навчання;
втрату військового квитка;
переїзд, зміну місця роботи або сімейного стану без повідомлення військкомату;
неявку в ТЦК за повісткою;
відмову від проходження ВЛК;
відмову надавати будівлю, транспортний засіб та інше майно для мобілізаційних цілей і завдань.
Зверніть увагу, що на кожне порушення складається окремий протокол. Тобто якщо чоловік не з’явився за повісткою і не повідомив військкомат про переїзд, то йому можуть виписати відразу два штрафи.

Згідно із законом, штраф за не оновлення даних не накладається, якщо інформацію про призовника можна отримати з різних державних реєстрів або від банку.

Штраф за неявку в ТЦК у воєнний час за новим законом становить від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, і від 34 000 до 59 000 гривень для юридичних осіб. Його можуть виписати заочно, тобто без присутності порушника. Дізнатися про наявність штрафу можна через сервіс Opendatabot або в застосунку Дія.

Розмір штрафу може бути більшим за зазначену суму. Порушник зобов’язаний додатково погасити додаткові витрати, наприклад, судовий збір або складання акта обстеження майна боржника.

Читайте також:  “Маю гріх і доньку”: Катерина не пробачила чоловікові, а дівчинку його до інтернату віддала

Кримінальна відповідальність настає, якщо чоловік пройшов ВЛК, визнаний придатним до служби і не з’явився за “бойовою” повісткою.

Багато призовників цікавиться, чи можуть відібрати квартиру за несплату штрафу від ТЦК. Така ситуація можлива тільки в разі, якщо розмір неоплачених штрафів становить понад 160 000 гривень. У такому разі житло порушника опиниться під арештом, а сума від його продажу піде на погашення боргу.

За меншої суми штрафу ухилянта можуть зобов’язати погасити заборгованість за рахунок цінного майна, іноземної валюти або конфіскації транспортного засобу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Теги: ,

Джерело.