facebook

Дитсадки в Україні працюватимуть по-новому: всіх батьків попередили

У дитячих садках України будуть зміни
У дитячих садках України настануть зміни у 2024-2025 навчальному році. Про це батьків малюків попереджає Міністерство освіти та науки України.


Міністерство публікує “Рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти на 2024/2025 навчальний рік”. Документ допомагає батькам дітей дошкільного віку орієнтуватися у законах та ситуаціях, які викликані воєнним становищем.

Насамперед Міністерство наголошує на важливості безпеки для дітей у дитячих садках, доступності та якості освіти, психолого-педагогічній підтримці.

У дитячих садках мають бути обладнані укриття на випадки атак. Укриття мають відповідати потребам дітей дошкільного віку. Також тепер заклад має бути обладнаний тривожною кнопкою, системою загального оповіщення та іншими елементами безпеки.

Міністерство наполягає на очному навчанні дітей. Однак у регіонах, де часті обстріли, дітей можуть перевести на дистанційний чи змішаний формат навчання. Рішення про те, чи потрібно вести дітей у дитячий садок чи залишити з дому, прийматимуть керівники ОВА та ГВА, а також засновники закладів дошкільної освіти.

Для кожного укриття закладу мають розставити покажчики. Працівники закладів повинні розміщувати відповідні інформаційні борди із планом дій при повітряній тривозі. Однак доступ до укриття дитсадків може бути виключно у співробітників та дітей, які там навчаються. Тобто, сторонні не зможуть увійти до укриття у разі обстрілу.

Також цікаво, що на думку уряду, укриття мають бути “візуально привабливими” для дітей. Укриття не повинні викликати почуття покарання, страху, незахищеності. Також у укриттях з дітьми має бути психолог.

Працівники дитячого садка мають пройти навчання з надання медичної допомоги у разі небезпечних ситуацій.

“Персонал має бути навчений реагувати на надзвичайні ситуації, включаючи надання першої медичної допомоги”, – зазначає міністерство.

Читайте також:  У Коломиї обрали «Княгиню Покуття - 2017» (фото+відео)

Особливий розділ документа займає опис організації навчального процесу у дошкільних закладах України. У ній йдеться про те, що в садках з’являться групи короткочасного перебування дітей, які формуватимуться на запит батьків. Такі групи можуть функціонувати від 2 до 4 години щодня або 2-3 рази на тиждень. Більше того, такі групи можуть працювати в укриттях.

Для регіонів, які страждають від частих обстрілів, міністерство рекомендує дистанційний формат навчання. Однак це працює тільки в тому випадку, якщо заклад не має можливості облаштувати укриття.

Для дистанційного навчання заклад має забезпечити батьків не лише інформаційною та ресурсною підтримкою, а й надавати дієві практичні консультації.

“Педагоги та психологи повинні надавати батькам зворотний зв’язок та чіткі роз’яснення щодо їхніх дій не лише в екстремальних ситуаціях, а й у повсякденному житті”, – йдеться у повідомленні.

Також педагоги дитячого садка повинні надавати батькам інформацію про навчально-методичне забезпечення, освітні заходи, консультації тощо.

Керівництво закладу дошкільної освіти має дбати про емоційно-психологічний стан дітей та педагогів. Також запроваджуватимуться спеціальні алгоритми роботи з дітьми з сімей ВПО та військовослужбовців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.