facebook

Батьки, підготуйтеся: як працюватимуть дитсадки – в МОН дали розпорядження

У новому навчальному році заклади дошкільної освіти зможуть самостійно обирати формат роботи – очний, змішаний чи дистанційний. Рішення має ухвалюватися залежно від поточної ситуації. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти.



Міністерство освіти та науки України розробило рекомендації для педагогів та керівників дошкільних навчальних закладів (ДНЗ) щодо організації навчального процесу на 2024/2025 навчальний рік. В їх основі лежать пріоритетні завдання щодо забезпечення безпеки дітей, а також доступності та якості їхньої освіти.

Очний формат

У МОН визначили очний формат основним для роботи дитячих садків. Однак у разі погіршення ситуації з безпекою у будь-якому регіоні заклади можуть перейти на дистанційне або змішане навчання. Такі рішення можуть приймати керівники військових чи військово-цивільних адміністрацій, а також засновники ДНЗ. Як зазначено у міністерстві, обраний формат навчання може змінюватись протягом навчального року.

Однією з ключових вимог для дитячих садків, що працюють в очному форматі, є наявність обладнаних укриттів. Ці приміщення мають бути пристосовані з урахуванням потреб дошкільнят. Крім забезпечення доступу та безпеки, працівникам дитячих закладів рекомендується розмістити в укриттях таблички з інформацією, зрозумілою для дітей раннього та дошкільного віку, а також для тих, хто має особливі освітні потреби.

Змішаний формат навчання

Змішана форма навчання спрямована на те, щоби збільшити кількість українських дітей, які відвідують дошкільні заклади.

При цьому дитсадки проводять очні заняття з дітьми, якщо в установі є обладнані укриття.

Наприклад, у рамках проєкту ЮНІСЕФ “Забезпечення безперервного навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні” дитячі садки організують заняття для старших дошкільнят двічі на тиждень. Такі заняття тривають дві години та допомагають дітям до початку шкільного навчання розвивати важливі навички та взаємодіяти з іншими дітьми.

Читайте також:  В Україні по-новому нараховуватимуть стипендії

Дистанційний формат

Міністерство освіти та науки рекомендує вибирати дистанційний формат навчання для дитячих садків, розташованих у зонах потенційної небезпеки та не мають можливості створити безпечні укриття.

Педагогам у таких випадках слід надавати батькам інформаційну підтримку, організовувати освітні заходи, включаючи тренінги та практичні консультації з питань поведінки в екстрених ситуаціях та повсякденному житті.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.