facebook

З українською мовою і підручниками. Як вчаться у ДНР і ЛНР

На окупованих територіях студенти і школярі вивчають українську мову та літературу і не користуються російськими підручниками.

1594247


Цього тижня, 9 березня, в Україні святкували 201-річницю з дня народження українського поета і художника Тараса Шевченка.

У Києві чиновники, політики, діячі науки, культури, волонтери, командири і бійці української армії взяли участь у радіомарафоні “Шевченко мобілізує” і цілий день читали вірші Кобзаря.

Вшанували пам’ять Шевченка й на Донбасі. Так, студенти ЛНР і ДНР поклали квіти до пам’ятників поета.

Корреспондент.net вирішив дізнатися, чи не забули учні та студенти окупованих територій українську мову та чи викладають в “республіках” українську літературу та історію.

Українська мова залишається основною у школах ДНР

Як зазначають вчителі донецьких шкіл, керівництво ДНР істотно не змінило загальноосвітню програму.

Українська мова залишилася основною

Наприклад, у 5-6 класах викладають три години української мови і 2 літератури на тиждень, а російської мови тільки 2 години.

“З початку року російської мови трохи додали, десь на одну годину, але це йде як варіативна частина, тобто школа самостійно вибирає взяти ці години або замінити іншою мовою”, – розповіла одна з вчительок.

Водночас в школах Донецька повністю скасували історію України і ввели новий предмет – “історія рідного краю”.


AP

Також новим предметом є “початкова військова підготовка”, але його викладають поки тільки в деяких школах.

“Нещодавно ввели п’яти бальну систему оцінювання. В іншому все по старому – ті, хто навчався за українською програмою, так і залишилися”, – розповів один з учнів 10 класу.

Кафедри української мови та літератури працюють у Донецьку

Влада ДНР в університетах, які залишилися працювати в Донецьку, не заборонила кафедри української мови та літератури, стверджують студенти.

Читайте також:  Яблучний Спас: що можна та не можна робити у це свято

Більше того, за їхніми словами, кількість годин української мови теж не зменшували.

“Ми продовжуємо вивчати ці предмети. Правда, давно не викладають історію України, її замінили історією Батьківщини”, – розповіла студентка “Донецького національного університету”.

Міносвіти виводить з Донбасу всі виші

Зазначимо, що як школярі, так і студенти ДНР продовжують навчатися за українськими підручниками.

У ЛНР більш категоричні до українських предметів

У шкільній програмі ЛНР відбулися більш суттєві зміни, ніж в ДНР. Так в школах замінили українську літературу на світову літературу, а предмет історія України має назву просто “історія”.


AP

Водночас українська мова залишилася основною у навчальному процесі луганських шкіл. Так, в 6-7 класах викладають по 4-5 уроків української мови, а російської тільки 2-3.

Щодо ВНЗ, студенти також не вивчають історії та літератури України, але, за словами студентів, українську мову викладають всіма спеціальностями від гуманітарних до технічних.

Шукайте деталі в групі Facebook