facebook

В Україні хочуть зменшити педагогічне навантаження викладачам заради наукової діяльності

Українським викладачам планують зменшити навчальне навантаження з чинних 600 годин до 400-500 на рік. Це, зокрема, залежатиме від обсягу наукової роботи, яку виконує науково-педагогічний працівник (НПП).



Так, планується збільшити кількість практиків в аудиторіях, а педагоги-науковці зможуть приділяти більше часу дослідженням.

Відповідні зміни оприлюднило Міністерство освіти та науки на офіційному сайті. У повідомленні пояснюється, що заклади освіти самостійно ведуть облік наукової роботи працівників, а закон лиш визначає межі співвідношення трьох основних компонентів посадових обовʼязків викладача – наукової, навчальної та організаційно-методичної.

Також планується наблизити українську систему вищої освіти до практики країн Європейського Союзу. Зокрема шляхом скорочення обовʼязкового навчального навантаження та стимулювання наукової роботи в університетах. Крім того, передбачається запровадження гнучких стимулів та гідних винагород для НПП, а не вимог “статей для галочки”.

Викладачі зможуть проводити наукову роботу в обсязі не менше ніж 30% свого оплачуваного робочого часу. Водночас навчальне навантаження зменшиться до 30% загального робочого часу.

Педагоги, які не хочуть проводити наукову роботу, можуть визначити максимальне навантаження в обсязі не більше ніж 60% їхнього робочого часу, перейшовши в статус педагогічного працівника.

МОН уточнило, що закон ухвалений лише Верховною Радою у другому читанні, тож він набере чинності лише після підписання його президентом України.

Читайте також:  В українських школах з'явиться новий обов'язковий курс

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.