facebook

Літні канікули-2024: коли стартують, скільки триватимуть і чи працюватимуть пришкільні табори

Коли стартують літні канікули-2024, скільки триватимуть і чи працюватимуть пришкільні табори
До літніх канікул залишилися лічені дні і незабаром школярі підуть на відпочинок.


У багатьох областях працюватимуть пришкільні табори, переважно у червні. У таких таборах діти зможуть не тільки надолужити пропущене, а й розважитися. Про це йдеться у матеріалі РБК.

Коли будуть літні канікули у школах України
У більшості українських шкіл останній дзвінок пролунає 31 травня. Деякі школи готові продовжити навчання до 7 або 14 червня – це переважно навчальні заклади, які знаходяться ближче до бойових дій, де частіше бувають обстріли та є дистанційне навчання.

Відповідно до постанови уряду від 28 липня 2023 р. №708 та рекомендацій Міносвіти для місцевої влади, школам дозволено визначати самостійно дату останнього дзвоника та початку літніх канікул.

Офіційно літні канікули розпочнуться за рекомендацією МОН, з 29 червня та триватимуть до 1 вересня. У червні у школах триватиме атестація та звані компенсаторні заняття, які запровадили задля подолання освітніх втрат. Проте кожна школа може встановити графік навчання та додаткових занять для дітей на власний розсуд.

Київ. Як повідомили у КМДА, останній дзвінок у столичних школах прозвучить 31 травня.

З 31 травня по 7 червня – видаватимуть свідоцтво про отримання початкової освіти

З 13 по 19 червня – свідоцтва про здобуття базової середньої освіти

З 20 по 26 червня – свідоцтво про здобуття повної середньої освіти

Харків. Останні дзвінки заплановано на 31 травня. На початку червня буде виділено час для додаткових занять, спрямованих на подолання освітніх втрат. Літні канікули розпочнуться з 29 червня та триватимуть до 1 вересня.

Львів. Останні дзвінки пролунають 30-31 травня. Частина шкіл відпустить дітей відпочивати вже з 1 червня, а частина надолужуватиме навчання до 7 чи 14 червня.

Читайте також:  Можна прогодувати 50 людей: помічникам нардепів знову підняли зарплати

Одеса. Дати останніх дзвінків визначатимуть у кожній школі окремо, але орієнтовно – 30 та 31 травня. У червні планується продовжити заняття, щоб компенсувати освітні втрати, організувати консультації, провести контрольні роботи та екскурсії.

Миколаїв. Останній дзвінок заплановано на 31 травня, а канікули розпочнуться з 1 червня. У деяких школах планують у перші тижні літа провести заняття з компенсації освітніх втрат та підготовки до НМТ. Фактично діти почнуть відпочивати із другої половини червня.

Дніпро. Останній дзвінок заплановано на 31 травня, а літні канікули триватимуть з 1 червня до 1 вересня. У червні навчатимуться лише випускники.

Закарпаття. 31 травня пролунає останній дзвінок для школярів Закарпаття. Канікули планують розпочати з перших днів червня, бо цього року не було довгих карантинів та відключень світла.

Суми. Останній дзвінок школи планується на 30-31 травня, а от канікули розпочнуться з 8 червня.

Чи працюватимуть пришкільні табори
Пришкільні табори – це чудова можливість зайняти дитину в перші тижні після початку канікул. Працюють такі табори у приміщеннях шкіл та за системою групи продовженого дня. Тобто діти приходять уранці і залишаються до вечора. Графіки таких таборів визначає кожна школа окремо.

Для дітей проводять цікаві лекції, малюють та інші види творчості, організовують екскурсії або зустрічі з цікавими людьми.

У Чернівецькій області пришкільні табори працюватимуть із 3 червня. Вони діятимуть на базі 23 навчальних закладів: ліцеїв, гімназій та позашкільних навчальних закладів. До табору діти можуть потрапити за заявою батьків. Розраховані вони на молодшу та середню вікову категорію – від 1 до 7 класу. Кожен табір самостійно визначає, скільки дітей зможе прийняти. Працюватимуть табори до обіду.

На Волині і планують запустити 73 пришкільні табори для дітей від 7 до 14 років. Планується набрати до 7174 дітей. У половині таборів буде передбачено харчування. Початок роботи таборів – 3 червня.

Читайте також:  З Івано-Франківська зняли “червону зону”: в понеділок всі до школи

На Рівненщині організують пришкільні літні табори для учнів початкових класів у двох громадах.

У Полтавській області працюватиме 44 пришкільні табори. Вартість однієї путівки з денним перебуванням на 14 днів – 2800 грн. Для частини дітей громада надає пільгові путівки. Варто зазначити, що у Кременчуці відкривати пришкільні табори відмовилися – з огляду на ситуацію з безпекою.

На Одещині відкриють 211 пришкільних таборів, 158 з них – з організацією харчування.

На Вінниччині працюватиме 31 пришкільний табір – на базі навчальних закладів, де є укриття. Табори працюватимуть з 4 по 21 червня та планується прийняти 4400 дітей. Насамперед місця надаватимуть дітям за пільговими категоріями. Групи працюватимуть з 9 до 17 години.

У Дніпрі відкриють з 3 червня 88 пришкільних таборів. Вони працюватимуть 15 днів, і зміна розпочнеться з 4 червня. У табори приймають дітей віком від 6 до 11 років. Перебування – 6 годин на день без денного сну, вартість одноразового харчування – 75 грн. Половину вартості фінансуватиме Дніпровське міське територіальне товариство.

У Чернігові також працюватимуть пришкільні табори з 3 по 21 червня. Вартість сніданку, обіду та вечора – 90 грн. Безкоштовним буде харчування у дітей за пільговими категоріями.

В інших областях питання про пришкільні табори ще не розглядається. Проте батьки вже зараз можуть поцікавитись у адміністрації школи, плануються пришкільні табори, на який час та з якими умовами.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.