facebook

У травні пенсіонери залишаться без доплат: що вже відомо

Підвищення пенсій у травні не буде
Відповідно до чинного законодавства громадяни пенсійного віку, які продовжують трудову діяльність, мають отримувати пенсії, які у Пенсійному фонді мають перераховувати двічі на рік. Останній перерахунок таких пенсій було здійснено у квітні, але українські пенсіонери досі не можуть отримати доплату. Із чим це пов’язано, пише портал today.ua.


У Пенсійному фонді України пояснюють, що кожен пенсіонер, який працює, може отримати оновлену пенсію раз на два роки. Це відбувається з урахуванням додаткового стажу, який придбав пенсіонер під час трудової діяльності.

Цього року при перерахунку пенсій враховувався стаж, придбаний до 1 квітня. Але одразу після перерахунку пенсійної виплати направити доплату одержувачу Пенсійний фонд не може, оскільки відомство на 1 квітня не мало даних про сплату ЄСВ за перший квартал року. Також фонд не отримав цих даних і станом на 1 травня, оскільки згідно з чинним законодавством бізнес має право подавати звітність за перший квартал до 10 травня.

Таким чином пенсійний фонд України зможе сформувати списки тих, кому належить доплата до пенсії після перерахунку, тільки після 10 травня, а виплата підвищених пенсій має здійснитися вже у червні.

Варто зазначити, що іноді при перегляді пенсійної виплати враховується нова зарплата, яку отримує працюючий пенсіонер, та його новопридбаний стаж. При цьому зарплата має бути вищою, ніж пенсіонер отримував раніше. Крім того, для такого перерахунку пенсіонер обов’язково має отримати не менше ніж 24 місяці стажу з дня попереднього перерахунку.

За кожен рік додатково стажу пенсіонеру додають 1% від мінімальної пенсії. Наразі він становить 23,61 грн. Тобто максимальна доплата за два роки становитиме 47,22 грн.

Читайте також:  З 1 травня дорожчає електроенергія

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.