facebook

В тюрму за порушення академічної доброчесності

Освіторія опублікувала статтю, де юрист говорить про кримінальну відповідальність за порушення норм академічної доброчесності. Спробуємо розібратися, це залякування, чи вчителя дійсно можуть посадити на два роки.

В Освіторії вийшла стаття, де юрист Олександр Брижак говорить про кримінальну відповідальність для вчителів та окремо для осіб, які займаються збутом підроблених освітніх документів. Юрист говорить, що в окремих випадках порушення норм академічної доброчесності може межувати навіть із кримінальною відповідальністю.

Олександр Брижак посилається на статтю 358 Кримінального кодексу України, частина 4 якої передбачає відповідальність за використання завідомо підробленого документа.

4. Використання завідомо підробленого документа —

карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк. [Джерело: mego.info]

Юрист Олександр Брижок говорить, що заявником може бути власне заклад освіти чи інша особа, яка виявила порушення — ними до поліції подається заява про вчинення кримінального злочину.

Юрист додає, — «Доказовість при розслідуванні випадків підробки документів, їх збуту та власне використання — мабуть, найголовніше питання».

Як можуть бути покарані особи, які займаються підробкою документів?

Олександр Брижок говорить, що особи, які займаються підробкою документів та збувають їх також можуть понести відповідальність перед законом. Мова йде про все ту ж статтю 358 Кримінального кодексу України «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

Зрештою, для порушника закону можливий як штраф, так і санкція у вигляді обмеження волі. Ось можливі варіанти:

✔ штраф до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

✔ пробаційний нагляд на строк до двох років;

✔ обмеженням волі на 2 роки.

Читайте також:  “Не всім українцям потрібна вища освіта…”: Чому ж тоді Христина Гройсман здобуває найдорожчу?

Осіб, які займаються збутом підроблених документів через мережу Інтернет, виявити не легко, однак можна. Це вже справа поліції та кіберполіції, які мають у своєму розпорядженні відповідний юридичний інструментарій та матеріально-технічні засоби. Досліджуються профілі в соціальних мережах, IP-адреси, електронні переписки тощо.

Що про це пишуть адвокати, які спеціалізуються на кримінальному праві

Відповідно до чинного Кримінального кодексу України, кримінальна відповідальність за статтею 358 наступає у випадках, коли підробка стосується офіційних документів. Серед ознак підробленого офіційного документа:

✔ Документ видається/складається/посвідчується відповідною особою в межах її компетенції. Законом визначено форму та належні реквізити документа.

✔ Інформація, зафіксована в такому документі, повинна мати юридично значущий характер. В документі мають бути засвідчені конкретні явища, події або факти.

Якщо документ не відповідає хоча б одному з вищевказаних критеріїв, він не підпадає під категорію «офіційний». [Джерело: prikhodko.com.ua]

Думка редакції Всеосвіти

На сьогодні редакції Всеосвіти не відомо жодного випадку настання кримінальної відповідальності за порушення академічної доброчесності. А стаття, яку цитував юрист стосується посадових осіб, які засвідчують документ. Теоретичне застосування цієї статті можливе до керівників суб’єктів підвищення кваліфікації і виключно у випадку доведення злого умислу.

 

Закон України «Про освіту». Стаття 42. Академічна доброчесність. Відповідальність, яка передбачена за порушення академічної доброчесності:

5. За порушення академічної доброчесності педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники закладів освіти можуть бути притягнені до такої академічної відповідальності:

— відмова у присудженні ступеня освітньо-наукового чи освітньо-творчого рівня чи присвоєнні вченого звання;

{Абзац другий частини п’ятої статті 42 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1369-IX від 30.03.2021}

— позбавлення присудженого ступеня освітньо-наукового чи освітньо-творчого рівня чи присвоєного вченого звання;

Читайте також:  Яким тоном має говорити вчитель, аби школярі його слухали

{Абзац третій частини п’ятої статті 42 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1369-IX від 30.03.2021}

— відмова в присвоєнні або позбавлення присвоєного педагогічного звання, кваліфікаційної категорії;

— позбавлення права брати участь у роботі визначених законом органів чи займати визначені законом посади.

Джерело:



Всеосвіта

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.