facebook

Чим булінг відрізняється від конфлікту в школі: як зрозуміти, що вашу дитину цькують

Коли дитину булять у школі, в неї починає змінюватися поведінка та психоемоційний стан. Зокрема, вона може відмовлятися від їжі, закриватися в собі, в неї порушується сон, вона частіше закривається в кімнаті, стає мовчазною. За словами сімейної психотерапевтки Світлани Арефнії, у випадках цькування батьки можуть помітити, що дитину нібито підмінили.



Фахівчиня пояснює, що булінг передбачає систематичне агресивне насилля у вигляді психоемоційних або фізичних образ, на відміну від конфлікту, який такої регулярності не має. Про це Арефнія розповіла в інтервʼю Славі Дьоміну.

“Чим булінг відрізняється від конфлікту? Булінг – це систематичне агресивне насилля над дитиною у вигляді психоемоційних або фізичних образ. Тобто систематично повторювальні якісь дії”, – ділиться експертка.

“Як зрозуміти, що дитину булять. Ви спостерігаєте за своєю дитиною. Ваша дитина, наприклад, завжди приходить у гарному настрої, у неї гарний апетит, вона говірлива, вона посміхається, жартує. І тут ви починаєте спостерігати, що ваша дитина, її поведінка, психоемоційний стан змінюється. Вона починає закриватись у собі, відмовляється від їжі, в неї втрачається апетит, порушення сну, вона мовчазна стає, закривається в кімнаті і починає постійно щось шукати в телефоні, плаксива, може бути образлива, дратівлива. Тобто ви бачите, що вашу дитину як підмінили”, – додає вона.

За словами Арефнії, багато батьків можуть казати про те, що це просто підлітковий вік або гормональні зміни. Такий варіант не відкидається, але психотерапевтка зауважує, що дорослі не повинні втрачати контакт зі своєю дитиною. Зокрема, запитувати її про те, що трапилося і чи її хтось не ображає. Проте школяр відкриється лише у тому разі, якщо до цього між ним і батьками був налагоджений контакт.

Читайте також:  "Реагувати жорстко": Лісовий заявив про необхідність зміни культури у навчальних закладах

Саме тому, запевняє фахівчиня, хлопці та дівчата мають відчувати, що за ними стоять безпечні, сильні, турботливі батьки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.