facebook

З 1 травня в Україні почнуть штрафувати забудькуватих водіїв: зміни в ПДР

Важлива зміна до Правил дорожнього руху набуде чинності з 1 травня. Тепер водії будуть зобов’язані включати ближнє світло фар за межами населених пунктів ще й у літній період.



Кабінет міністрів України ввів цілорічне обов’язкове використання ближнього світла вдень за межами населених пунктів постановою №1105 з 20 жовтня 2023 року. Раніше це вимагалося від водіїв лише у період із жовтня до травня.

Ті водії, які не знайомі з цією постановою, або через забудькуватість не включатимуть ближнє світло, виїжджаючи на міжміські траси, ризикують отримати штраф. Його розмір ухвалою Кабміну змінено не було. Забудькуватим шоферам у разі зупинки дорожньою поліцією доведеться заплатити від 425 до 510 гривень.

Можливо спочатку правоохоронці обходитимуться лише усним попередженням та роз’ясненням нового законодавства, проте це захід індивідуальний і розраховувати на це не варто. Краще якнайшвидше виробити звичку і включати ближнє світло відразу, як тільки ви покидаєте межі населеного пункту.

Ці зміни до Правил дорожнього руху внесено для зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод на українських дорогах. Європейський дослідний інститут з безпеки дорожнього руху повідомляє, що за цілодобового використання денних ходових вогнів кількість ДТП скорочується на 10-15%.

Зазначимо, що за поганої видимості через туман або інші погодні явища допускається також використання дальнього світла в денний час.

Читайте також:  Завдали збитків на 8 мільйонів: у Польщі затримали 12 українців

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.