facebook

В Україні пропонують починати шкільну освіту з 3-5 років

Україна якомога швидше має переходити на 12-річну систему середньої освіти. Однак шкільне навчання повинне починатися не з 6 років, як зараз, а значно раніше – із 3-5.



Таку заяву зробив колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти, доктор педагогічних наук Ігор Лікарчук.

Україна – єдина країна в Європі, яка ще не перейшла на 12-річне шкільне навчання. Це потрібно робити якнайшвидше, оскільки ми безнадійно відстаємо в цьому від інших країн. А обсяг знань, який потрібно освоїти у середній школі, вже непросто вмістити до 11-річної програми.

Однак просто механічно додати ще один рік навчання “згори” – не найкращий вихід. Тоді вийде, що багато випускників закінчуватимуть школу у 18, а то й у 19 років. Виходить, що вони вже отримуватимуть атестати про середню освіту у дітородному віці. Отже треба додавати рік навчання не “згори”, а “знизу”, як це зробили вже у всіх європейських школах, каже Лікарчук.

“Ми чи не єдина країна в Європі, де немає 12-річки. Але при цьому сором’язливо мовчимо, що в інших країнах відлік 12 років починається з 3,4,5 років. Щоб випускники не закінчували 12-річку в дітородному віці… Між іншим, коли тільки починали говорити про 12-річку, я особисто наполягав і переконував у тому, що один рік треба додати знизу… Це також дуже важливий мотиваційний фактор: чи варто дитину віддавати до школи, яку вона закінчить майже у 19 років “, – каже колишній керівник УЦОЯО.

Читайте також:  Чому в англійських школах немає класних керівників і хто виконує їхні функції

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.