facebook

Як скоротилася кількість учительських ставок з 2021 до 2023 року: подробиці

У проміжку від початку повномасштабного вторгнення Росії до початку 2023 року загальна кількість учительських ставок скоротилася на вісім відсотків, у порівнянні з 2021 роком.



Про це інформують на порталі «НУШ» за даним дослідження аналітичного центру «Cedos».

Основними причинами того, що педагогам зменшили розмір платні називають такі чинники:

скорочення кількості робочих годин;
урізання частини виплат, які є додатковими до ставки – доплати, надбавки, премії.
На скорочення кількості навчальних годин та відповідно й ставок вплинуло зменшення кількості учнів, а отже, й кількості класів у навчальних закладах.

У деяких регіонах України відсоток скорочення ставок значно більший. Найперше йдеться про регіони частина територій яких тимчасово окупована або розташована в зоні активних бойових дій.

у Донецькій області на вересень 2022 року кількість ставок вчителів зменшилася на 31%, згодом – ще на 7%, а тому загальний відсоток скорочення на січень 2023 року склав 38%;
у Луганській області на вересень 2022 року – на 38%, згодом – ще на 18%, а тому загальний відсоток скорочення на січень 2023 року склав 56%;
у Запорізькій області на вересень 2022 року – на 17% (до січня 2023 року відсоток не змінився);
у Миколаївській області на вересень 2022 року – на 12%, згодом цей показник зріс на 1%, а тому загальний відсоток скорочення на січень 2023 року склав 11%;
у Харківській області на вересень 2022 року – на 19%, згодом (через деокупацію) цей показник зріс на 6%, а тому загальний відсоток скорочення на січень 2023 року склав 13%;
у Херсонській області на вересень 2022 року – на 46%, згодом (через деокупацію) цей показник зріс на 38%, а тому загальний відсоток скорочення на січень 2023 року склав 8%.
Також на сайті повідомляють, що через скасування фінансування варіативного компонента освітніх програм з державного бюджету засновники закладів освіти спонукали школи виключити з навчальних планів вибіркові предмети та скасувати або обмежити поділ учнів і учениць на групи. Через це у педагогів скоротилась кількість уроків.

Читайте також:  Яким буде курс долара у 2023 році: з'явився новий прогноз

Іще одним із чинників, які повпливали на зменшення ставки, стало те, що різко зросла кількість учнів і учениць, які навчаються за сімейною та екстернатною формами. Та оплата годин з такими учнями є незначною й не входить до освітньої субвенції.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.