facebook

Водіїв готують до нових правил: скільки та за що потрібно буде заплатити

Українцям можуть змінити правила розмитнення автомобілів
В Україні збираються змінити правила розмитнення легкових автомобілів. Зміни очікуються щодо подання декларації під час розмитнення транспортного засобу, які покликані ліквідувати низку популярних схем. Про це пише mmr.


Ще 1 лютого 2024 року Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики схвалив законопроект №10380, у якому прописано нові правила розмитнення для українців. Якщо цей закон ухвалять, то під час розмитнення легкових автомобілів діятимуть нові правила подання декларації.

Зокрема, документ пропонує надати українцям можливість подавати митну декларацію в електронному форматі через мобільний додаток Дія, а представники бізнесу зможуть подати декларацію через вебпортал Дія. Очікується, що такі нововведення дозволять позбавитися кількох популярних схем при розмитненні транспорту:

вказівки неіснуючих пошкоджень та несправностей легкового автомобіля;
зміни модифікації легкового автомобіля;
підробки договорів купівлі-продажу легкового автомобіля (купчих, інвойсів);
зміна показників одометра (штучне збільшення чи зменшення пробігу легкового автомобіля).
Варто зазначити, що на сьогоднішній день вартість розмитнення автомобілів, що ввозяться з ЄС, залишилася на колишньому рівні. Мито на автомобіль під час його розмитнення складає 10% від заявленої вартості. Для електрокарів мито складає 0%. ПДВ складає 20% від суми вартості авто, мита та акцизного податку.

Щоб розрахувати акцизний податок, необхідно використовувати формулу: ставка* об’єм двигуна см3/1000* кількість повних років автомобіля. Показник ставки залежить від типу двигуна, тому ставка для бензинових автомобілів становить 50 євро, дизельних – 75 євро.

Судячи з даних Інституту дослідження авторинку, українці найчастіше купують автомобілі, які коштують 1-2 тисячі доларів, а середній вік таких авто – близько 12 років.

Читайте також:  "Слуги народу" вирішили змінити правила розмитнення "євроблях" в Україні: що пропонують

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.