facebook

Голодна старість: чому не всі українці зможуть отримати пенсію

В Україні є певний відсоток громадян, які одержують зарплату “у конверті”, тобто працевлаштовані неофіційно. Таким особам не нараховується страховий стаж, що у майбутньому може поставити хрест на праві отримувати пенсію.



Про це йдеться у матеріалі порталу “На пенсії”.

Українці, котрі не зуміли придбати стразовий стаж, не мають права на пенсію. Такі особи отримують від держави тимчасову соціальну допомогу – 2 361 гривню. Проте призначаються виплати з 60, і з 65 років.

В той самий час громадяни, які мають страховий стаж, але його не вистачає для оформлення пенсії, можуть отримувати допомогу, як і особи без стажу, але виплата призначається з 63 років.

Для оформлення соціальної допомоги літні люди мають подати заяву та необхідні документи до територіального центру соцзахисту.

Слід зазначити, що в Україні щороку зростають вимоги до страхового стажу. Якщо у 2024 році для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати мінімум 31 рік стажу, то до 2028 року – мінімум 35 років. Для деяких громадян це може означати, що для оформлення пенсії доведеться працювати до 63 чи навіть 65 років. Водночас ті, хто працював неофіційно, зовсім може залишитися без пенсійних виплат.

Читайте також:  “Земля надовго просочиться трупним запахом”: Карпатський мольфар вразив песимістичним прогнозом для України

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.