facebook

За новим законом про мобілізацію перепишуть усіх ухилянтів за кордоном

Верховна Рада України ухвалила новий закон про мобілізацію. Відповідно до цього закону, усіх ухилянтів, що знаходяться за кордоном, змусять поновити свої військово-облікові дані.



Їм доведеться це зробити, щоб мати можливість і надалі отримувати консульські послуги та користуватись усіма пільгами для біженців.

Про це розповів член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський у своєму інтерв’ю, яке він дав виданню OBOZ.UA.

Новий закон про мобілізацію передбачає певні обмеження прав військовозобов’язаних українських чоловіків, які не оновили своїх облікових даних у ТЦК. Зокрема, йдеться про чоловіків мобілізаційного віку, які знаходяться за кордоном. Обмежити їх у правах складніше, ніж тих представників сильної статі, які знаходяться в Україні. Але депутати й тут знайшли спосіб дістати ухилянтів. Їх обмежать у консульських послугах, якщо вони не оновлять своїх облікових даних.

Державі потрібно мати вичерпні дані про весь мобілізаційний ресурс, яким вона володіє. Адже нерідко так трапляється, що чоловікам приходять повістки за адресою їхнього проживання, але їх там давно немає, бо вони фактично знаходяться за кордоном. Отже, щоб не виникало такої плутанини, усім чоловікам треба актуалізувати свої облікові дані в ТЦК.

Водночас, щоб обновити свої дані в ТЦК, їм не обов’язково їхати в Україну. Це можна зробити через консульство, через електронну пошту або й навіть по телефону.

“Якщо людина, перебуваючи за кордоном, отримує військово-обліковий документ дистанційно, вона може це зробити через електронну адресу, телефоном, через консульство під час актуалізації, у разі отримання консульських послуг. Тому тут жодних проблем немає і ніяких негативних наслідків для цих людей не буде”, – пояснив Веніславський.

Читайте також:  Мобілізація в Києві: показали відео дивних рейдів військових з поліцією

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.