facebook

В селах з 2027 року закриватимуться школи — чому цей процес незворотний

Закриття шкіл у селах — завжди болючий процес для громади. Часто люди вважають, що з такою подією помирає і саме село.



Та з реформою старшої школи з 2027 року цей процес буде тривати, адже зміняться підходи до формування освітнього процесу і не всі громади матимуть гроші на утримання таких шкіл. А всі діти мають бути в рівних умовах: і міські, і сільські.

Так запевнив Новини.LIVE освітній омбудсмен Сергій Горбачов в ексклюзивному коментарі.

Закриття шкіл у селах
“Кількість дітей в школах, де менше 300 дітей — 43% шкіл по країні. Це означає, що ці школи не потягне жоден місцевий бюджет. Це шалено дорого, а зараз гроші треба рахувати особливо. З одного боку, ми маємо проблему якісної освіти для дітей, з іншого — маємо шалену диспропорцію в забезпеченні шкіл. Як можна в школі, де навіть немає дітей, для одного 10 класу забезпечити багатопрофільність?” — сказав Горбачов.

Він додав, що саме такі умови позбавлять дітей можливості обирати. Він додав, що закриття шкіл у селах процес важкий, але його треба балансувати.

“Це і питання доріг, і шкільного транспорту, і забезпечення позашкільної роботи — якщо дитина відлучилася, а автобус в село через кілька годин. Але я дуже добре розумію, що у маленькій школі дуже важко забезпечити якісну освіту на профільному рівні. Чи школа зберігає село чи навпаки, це як курка і яйце, незрозуміло, що було раніше. Чи то школа вмирає, коли немає дітей, чи вмирає громада коли школа закривається. Але вихід один — створювати робочі місця”, — додав Горбачов.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України заявило, що в державі з 2027 року розпочнеться реформування профільної середньої освіти. Головною метою такого рішення є індивідуальність навчання в старшій школі та свобода вибору для учнів.

Читайте також:  Скільки вчителів пройшли сертифікацію у 2021 та отримають надбавку до зарплати

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.