facebook

Ухилянти приголомшені змінами мобілізації, штрафи і покарання наближаються: цих чоловіків чекають повістки від ТЦК

У Верховній Раді визначилися з покараннями, які призначатимуть військовозобов’язаним громадянам за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності відхилив пропозиції Кабміну щодо криміналізації цих правопорушень.



Як інформує “biz.today.ua”, про це розповів голова комітету Сергій Іонушас у коментарі.

“Сьогодні ми рекомендували парламенту ухвалити законопроєкт № 10 379 за основу і в цілому з комітетськими правками. Зокрема, комітет запропонував виключили із проєкту закону всі зміни до Кримінального кодексу, тобто тюремних строків за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації не буде”, — заявив голова комітету.

Натомість усі покарання будуть адміністративні – у вигляді штрафів. Ці штрафи будуть вищими, ніж передбачено чинним законом, але значно нижчими, ніж пропонувало Міноборони.

Відповідно до пропозицій комітету, за порушення правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) передбачені такі штрафи:

у мирний час передбачатиметься – від 3400 до 5100 гривень; повторно або в особливий період — від 17 000 до 22 500 гривень.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210−1 КУпАП):

у мирний час – штрафи від 5100 до 8500 гривень для громадян, 17 000−34 000 гривень для посадових та юридичних осіб; під час воєнного стану – від 17 000 до 22 500 гривен для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень для посадових та юридичних осіб.

Заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук, у свою чергу, уточнив, що цей законопроєкт Рада розгляне вже найближчим часом — після ухвалення проєкту закону про мобілізацію.

Що було у початковій версії законопроекту від Кабміну

Урядовці, які розробляли цей законопроект, пропонували криміналізувати ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі відмову від проходження медичного огляду. За це передбачалося позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Читайте також:  Мобілізація в Україні: коли можуть оголосити призов резервістів третьої та четвертої хвиль

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Крім того, штрафи для ухилянтів мали бути значно вищими. Так, за порушення законодавства про оборону і мобілізацію передбачались такі фінансові покарання:

у мирний час – штраф для громадян та посадових осіб – від 34 000 до 85 000 гривень; в умовах особливого періоду – штраф від 153 000 до 204 000 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.