facebook

Життя ухилянтів стане пеклом: спочатку закриють у камері, потім величезний штраф і в’язниця

Ухилянтів від мобілізації покарають не лише непідйомними штрафами



Розгляд народними депутатами оновленого законопроекту про мобілізацію передбачено на 10-11 квітня і вже зовсім скоро можуть набути чинності нові правила покарання для ухилянтів, які діятимуть “у необхідних випадках”, пише “Судово-юридична газета”.

Законопроект 10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення від Кабміну, який підготували в Міністерстві оборони України, передбачає серед усього іншого і ув’язнення військовозобов’язаних громадян, які ухиляються від військової служби, на строк до трьох діб.

Зокрема, ухилянти, які ігнорують явку на Військово-лікарську комісію, вважатимуться порушниками, оскільки це оцінюватиметься за статтею 336 Кримінального кодексу як ухилення від мобілізації, що тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Водночас, адміністративна відповідальність для ухилянтів, які не з’явилися в ТЦК за повістками, буде у вигляді величезного для простих громадян штрафу в 204 тисячі гривень. Такий же штраф передбачається за порушення законів про оборону, військовий обов’язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Також народні депутати мають намір проголосувати за доповнення до ст. 263 КУпАП нової ч. 4, в яких “особи, які порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок та військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час дії особливого періоду можуть бути затримані на строк до трьох годин для складання протоколу, а у необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб”.

Водночас у Головному науково-експертному управлінні Верховної Ради зазначають, що за загальним правилом (ч. 1 ст. 263 КУпАП) адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більше трьох годин. В управлінні також вважають, що такі пропозиції законопроекту вимагають досить серйозного обґрунтування, оскільки адміністративне затримання громадян пов’язане з порушенням конституційного права кожної людини на свободу та особисту недоторканність (ст. 29 Конституції України), що не може бути обмежено навіть за умов військового чи надзвичайного стану (ст. 64 Основного Закону України).

Читайте також:  Залишилось 42 дні: Ясновидець Іван Ісарчук з Рогатинщини передбачив долю росії (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.