facebook

Мобілізація студентів в Україні: хто отримає відстрочку та зможе виїхати за кордон

Хто зі студентів має право на відстрочку та зможе виїжджати за кордон



Загальна мобілізація в країні продовжується і через спірні моменти депутати розробили законопроєкт, який вносить зміни до процесу мобілізації. Там зазначено, хто зі студентів отримає відстрочку та зможе виїхати за кордон, повідомляє ТСН.

Відповідно до внесених змін до документа, не всі студенти отримають відстрочку від мобілізації. Будуть обмеження за віком та формою навчання.

Відстрочку від мобілізації отримають ті студенти, які здобувають освіту за денною або дуальною формами навчання. Але вони мають отримувати рівень освіти, який вищий, ніж раніше.

Це означає, що якщо чоловік отримав диплом бакалавра чи магістра за однією спеціальністю, вступивши на іншу спеціальність за новою, він не отримає відстрочку.

Іншими словами, ситуація, в якій бачать зараз корупцію, коли чоловіки з уже вищою освітою вступають навіть не до університетів, а технікумів на зовсім іншу спеціальність, не звільнятимуть його від мобілізації.

Але якщо студент отримав диплом бакалавра, а потім вирішить довчитися до магістра з цієї спеціальності, тоді він отримає відстрочку. Це вважається здобуттям першої вищої освіти.

Ще варто врахувати, що якщо військовозобов’язана особа почала навчання після 30 років або в рік, у якому претенденту на освіту мало виповнитися 30 років, то вона втрачає право на відстрочку.

Аспіранти, які здобувають освіту за контрактом, були піддані призову під час мобілізації. Але в Раді заявили, що не може бути різниці між учнями в аспірантурі за контрактом та тими, хто здобуває освіту на бюджеті.

У новій версії законопроєкту цей дозвіл було видалено, і тепер усі аспіранти, незалежно від форми навчання, матимуть право на відстрочку.

Читайте також:  Зміни до мобілізації та військової служби: які нововведення анонсувала Безугла

При цьому студенти можуть добровільно піти захищати Батьківщину, оскільки відстрочка для них є правом, а не обов’язком.

Ще важливе нововведення — буквально днями Кабмін дозволив студентам-чоловікам виїжджати за кордон. На початку повномасштабного російського вторгнення не випускали навіть студентів іноземних вишів, які навчаються на старших курсах.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.