facebook

Ухилянтам від мобілізації готують астрономічні штрафи за неявку до ТЦК та 5-річне ув’язнення за відмову від медогляду

В Україні мобілізація чим далі, тим стає жорсткішою. Днями депутати мають розглянути законопроект, яким передбачено запровадження колосальних штрафів за неявку в ТЦК та 5-річне позбавлення волі за відмову від медогляду.



Такі покарання, зокрема, містяться в законопроекті №10379 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Втім, норму щодо 5-річного ув’язнення за відмову від медогляду депутати навіть не розглядатимуть. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат України Максим Бужанський.

“Не буде такого, цю норму ми з законопроекту прибираємо, сам законопроєкт розглянемо в комітеті в понеділок”, – зауважив Бужанський, коментуючи деякі норми урядового законопроєкту №10379.

За таке порушення кримінального покарання не буде, а буде адміністративне у вигляді штрафу. Але штрафи, передбачені в законопроекті, мають астрономічні виміри. Вони непорівнянні із тими, що діють зараз. І, відверто кажучи, відірвані від реальності.

Зокрема, цим законопроектом передбачена зміна статті 210-1 КпАП. Вона матиме нову назву – “Порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Але суть не тільки у зміні назви. Вона містить абсолютно нові виміри штрафів.

Так, зараз неявка за першою повісткою до ТЦК карається штрафом від 1700 до 3400 гривень. А відповідно до нового закону (якщо цю норму ухвалять у запропонованому вигляді) за аналогічне правопорушення штрафуватимуть на такі суми:

у мирний час – від 34 000 до 85 000 грн;
під час воєнного стану – від 153 000 до 204 000 грн.
Очевидно, розробники цього законопроекту мають доволі віддалене уявлення про доходи пересічних українців та суми заощаджень, якими вони володіють.

Читайте також:  Мир з Росією і Путіним: у Зеленського поставили крапку в питанні про референдум

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.