facebook

Примусово: з 1 вересня поляки вводять для наших дітей нове зобов’язання

З 1 вересня 2024 року в Польщі для українських дітей запроваджують нову вимогу



У Польщі заявили, що діти українських біженців з нового навчального року, тобто з 1 вересня 2024 року, будуть зобов’язані відвідувати місцеві школи, повідомляє Радіо Свобода.

Міністерство освіти Польщі вже готує відповідний законопроєкт. За словами заступника міністра освіти Йоанни Мухи, документ уже на завершальному етапі.

За словами чиновниці, після міжурядових консультацій з українськими колегами, які проходили у Варшаві 28 березня, стало відомо, що у Польщі 50-60 тис. дітей не охоплено польською системою освіти. Вказується, що це значно менша цифра, ніж раніше озвучували неурядові організації.

Муха зазначила, що українська сторона зацікавлена ​​в тому, щоб обов’язок відвідувати польські школи українськими дітьми було запроваджено.

Зі свого боку Україна пропонує співпрацю і Польща цією пропозицією скористається. Більшість цієї програми вже готова, тепер очікується ухвалення закону і тоді будуть офіційно повідомлені деталі.

Попередньо відомо, що для українських дітей у польських школах запровадять спеціальні уроки української мови. Для цього планується працевлаштувати вчителів з України, їм запропонують спрощену процедуру нострифікації дипломів.

Попередньо відомо, що українських дітей навчатимуть європейської інтеграції. У міністерстві освіти вважають, що ці знання їм знадобляться у світлі майбутнього вступу України до Європейського Союзу.

Станом на червень 2023 року згідно з даними Євростату у Польщі було офіційно зареєстровано 975 тис. українських мігрантів.

До речі, зараз багато дітей за кордоном навчаються дистанційно в українських школах, а інші відвідують навчальні заклади в країні перебування.

Читайте також:  Коронавірус зберігали в зламаному холодильнику: світ шокували фото з лабораторії Уханя

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.