facebook

Говорити про реформу зарплат учителів поки зарано, – міністр

Міністерство освіти і науки поки що не готове презентувати реформу підвищення рівня заробітних плат учителів, зважаючи на фінансову і політичну ціну.



Про це в інтервʼю Українській правді. Життя сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий, коментуючи питання заробітних плат учителів та заохочення до роботи у школах молодих фахівців.

«Вчительство – це основа. Будь-яка концепція, яку хтось десь би не пропонував без свідомого, підготовленого, активного вчительства, буде мертвонародженою», – зауважує міністр.

Водночас він наголосив, що наразі надзвичайно важко знаходити кошти, зокрема на інвестиції в освіту, коли фактично весь бюджет держави йде на оборону.

Цього року держава інвестує у профтехи, науку, вищу освіту, НУШ.

«Це немалі гроші, яких у попередні роки не було. Підвищення заробітної плати вчителям потребує колосальних сум, і ми маємо надію, що будемо їх знаходити. Водночас ми повинні ввести інструменти мотивації вчителя в цілому: переглянути інструменти і підходи підвищення кваліфікації. Якщо йти ще далі – змінити підходи до педагогічної освіти в цілому», – зазначив Лісовий.

Він також підкреслив, що вчитель повинен розуміти, як він може заробляти більше і що йому для цього треба зробити.

«Це те, над чим ми зараз працюємо. Якщо певні сценарії будуть затверджені на політичному рівні, ми вийдемо з презентацією до суспільства щодо того, як можуть бути підвищені зарплати і якими можуть бути супутні механізми і інструменти для мотивації педагога – як того, що вже працює в школі, так і потенційного», – зауважив міністр.

Наразі Міністерство освіти і науки не може це детально анонсувати, але йдеться про низку потенційних нововведень, які можуть підвищити мотивацію людей навчатися, володіти цифровими технологіями, адже так вчитель матиме набагато ширший набір інструментарію, щоб працювати з аудиторією.

Читайте також:  Премія за вакцину: в Івано-Франківську вчителів заохочуватимуть до COVID-щеплень

«Усі ці складові можуть впливати на розмір заробітної плати вчителя. Проте кожна така реформа має плюси і мінуси. Ми зважаємо на фінансову і політичну ціну, тому не готові презентувати її. Зараз лише пропонуємо кілька сценаріїв, один із яких – поетапне підвищення (зарплати – ред.), певне пілотне нововведення.., але говорити про це зарано», – резюмував Лісовий.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.