facebook

“Нас тягне вниз село”: Лісовий прокоментував невтішні для України результати PISA-2022 і запропонував кардинальне рішення

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий не погодився, що результати українських школярів надослідженні PISA-2022 невтішні та вважає їх передбачуваними. За його словами, наші підлітки перебувають на середньому рівні, якщо їх порівнювати з однолітками з-за кордону.



А подекуди діти показали свою успішність на рівні розвинених країн Організації економічного співробітництва і розвитку.

Натомість очільник освітнього відомства збентежений великими розривами у знаннях між учнями з міст та сільських місцевостей. На думку Лісового, село тягне вниз, тож необхідно, першочергово, повернутися до повноцінного очного навчання. Про це посадовець розповів в інтервʼю ЗМІ.

“Не погоджуюсь, що вони (результати – ред.) дуже невтішні для України. Вони передбачувані. У нас, крім втрат, є великі розриви між містом і селом. Для мене це більш тривожно. Є школи, які показали результати на рівні розвинених країн Організації економічного співробітництва і розвитку. Але нас “тягне вниз” село”, – сказав керівник МОН.

Лісовий зауважив, що в сільських школах з малою кількістю учнів важко забезпечити високий рівень навчання, саме тому вводитимуться обмеження щодо їх фінансування і закриватимуться школи. Він запевняє, що таким чином школярі будуть переведені до опорних закладів і матимуть доступ до більш якісної освіти.

“Якщо громади не фінансуватимуть зарплати вчителів з місцевого бюджету, це призведе до закриття частини шкіл. Відповідно діти будуть переведені до більших, опорних закладів освіти, в яких немає класів по 5-6 учнів і які ліпше забезпечені вчителями та засобами для навчання”, – сказав глава МОН.

Він додав, що для цього відомство допомагає забезпечити громади шкільними автобусами.

Лісовий також повідомив, що для подолання освітніх втрат є багато форм та окрема політика Міносвіти, яку незабаром презентують.

Читайте також:  Оксен Лісовий заговорив про оплату всіх годин, які вчитель перебуває у школі

Нагадаємо, згідно з результатами PISA-2022, українські школярі з сіл відстають від своїх однолітків з міст на понад 4,5 роки. За словами освітньої експертки, ця проблема була ще раніше, проте розрив вимірювався 1-2 роками.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.