facebook

Повне звільнення від мобілізації: ТЦК має список, хто в ньому

Верховна Рада України ухвалила продовження воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб до 13 травня 2024 року. У цей період чоловіки призовного віку, які визнані придатними до військової служби, можуть отримати мобілізаційне розпорядження.



Законодавство України визначає перелік хвороб, що є підставою для непридатності до військової служби під час дії воєнного стану. Військовозобов’язані з проблемами зі здоров’ям поділяються на дві категорії: обмежено придатні та непридатні до військової служби.

Про це повідомляє сайт День за днем.

У деяких випадках може бути призначено повторне проходження військово-лікарської комісії для підтвердження стану здоров’я військовозобов’язаного через шість місяців.

Особи, яким встановлено діагнози, такі як активний прогресуючий туберкульоз з розпадом легеневої тканини, або активний, прогресуючий туберкульоз інших органів, визнаються повністю непридатними до військової служби.

Також до цієї категорії входять особи з тяжкими формами вірусних гепатитів, які супроводжуються значним порушенням функцій організму і важко піддаються лікуванню, а також особи з ВІЛ імунною декомпенсацією в ІV стадії.

У випадках важких онкологічних захворювань з метастазами та неоперабельним станом, а також при лімфоїдних та кровотворних патологіях з важливими змінами у складі крові, таким як лімфогранульоматоз, мієлома, лейкози, мієлодиспластичний синдром інші, що прогресують, встановлюється непридатність до військової служби.

Також до цієї категорії входять випадки доброякісних пухлин будь-якої локалізації, які супроводжуються значними порушеннями функцій організму.

В перелік обмежен придатних входять:

усі види анемій;
порушення згортання крові;
пурпура (ідіопатична, тромбоцитопенічна);
геморагічні стани (підвищена кровоточивість);
агранулоцитоз;
хвороби селезінки;
порушення із залученням імунного механізму (усі види саркоїдозу, імунодефіцити).
цукровий діабет та інші порушення регуляції глюкози;
патології інших ендокринних залоз;
виснаження внаслідок недостатнього харчування;
ожиріння;
функціональна гіпербілірубінемія;
ліпоматоз тощо.
хвороби щитоподібної залози (за винятком новоутворень);
тощо.

Читайте також:  Новий законопроєкт про мобілізацію: чого в ньому чекати

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.