facebook

МОН призупиняє процес об’єднання закладів вищої освіти, — Оксен Лісовий

Міністерство освіти і науки призупиняє процес об’єднання вишів на період вступної кампанії.



Про це рішення повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, інформують “Вікна”.

14 березня стартувала реєстрація на НМТ-2024, основна сесія якого відбудеться з 14 травня по 25 червня. Після цього розпочнеться активна фаза вступної кампанії.

“Ми розуміємо, що і вступники, і заклади освіти вже активно до неї готуються. Тож вирішили у цей період не пропонувати на розгляд уряду зміни у мережі ЗВО, крім тих, що вже перебувають на погодженні у ЦОВВ (Центральні органи виконавчої влади, — Ред.). Йдеться про три проєкти розпоряджень, що стосуються об’єднань ЗВО у Львові, Кривому Розі та Дніпрі”, — зазначив Оксен Лісовий.

Міністр освіти наголосив, що упродовж наступних місяців працюватимуть над тим, щоб розробити ефективні стратегії розвитку як окремих обʼєднаних університетів, так і мережі закладів вищої освіти загалом.
Як повідомляли “Вікна”, у МОН наполягають на укрупненні освітніх закладів.

Заступник міністра освіти і науки України озвучив критерії укрупнення закладів вищої освіти. На його думку, в містах із населенням від 100 до 350 тисяч людей слід утримувати не більш як два виші.

У містах, де проживає менш як 100 тисяч населення й працює один виш, його слід зберегти (мова йде про Острог, Глухів, Дрогобич, Ізмаїл, Ніжин, Кам’янське тощо). Адже виш тут є практично містоутворюючими закладами. У містах, де мешкає від 100 до 350 тисяч громадян, варто утримувати не більше двох ЗВО (наприклад, Полтава, Тернопіль, Івано-Франківськ, Чернігів, Луцьк, Житомир, Суми). У містах із кількістю мешканців більш як 350 тисяч може формуватися мережа вишів, що передбачає заклади трьох типів: навчальні інститути, які мають тісний зв’язок із роботодавцем, дослідницькі університети та міжгалузеві (світоглядні) або спеціалізовані (напр. музичні) академії.

Читайте також:  У Раді розповіли, чи підуть діти в школу з листопада

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.