facebook

Верховна Рада зробила перший крок у реформі фінансування вищої освіти: Лісовий пояснив, чому це дуже важливо

Верховна Рада України зробила перший крок у реформі фінансування вищої освіти та підтримала законопроєкт #10399 у першому читанні. Згідно з документом, передбачається запровадження державних грантів на навчання та зміна підходів у формування держзамовлення.

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий у дописі у Facebook зауважив, що завдяки цьому в країні вдасться збільшити кількість студентів, які отримуватимуть державну підтримку для навчання в університетах. Крім того освітня мережа зможе відійти від розподілу на “бюджетник і контрактник”.

“Верховна Рада підтримала законопроєкт #10399 у першому читанні – великий крок у реформі фінансування вищої освіти. Головна ідея – відійти від чорно-білого розподілу на “бюджетник і контрактник” та завдяки грантам збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для навчання в ЗВО”, – повідомив Лісовий.

Відповідно до законопроєкту, частина студентів буде вчитися на бюджеті, а частина – отримуватиме державні гранти. МОН наголосило, що скорочення фінансування державного замовлення не буде, натомість буде більш цільовий розподіл коштів.



Бюджет зберігатиметься для ключових спеціальностей, необхідних державі. Зокрема, це стосується таких фахів, як лікарі, вчителі, військові, інженери деяких спеціалізацій тощо. Також запроваджується система забезпечення гарантованого першого робочого місця після випуску.

Крім того, Міносвіти звертає увагу, що гроші на навчання, згідно з грантовою системою, буде отримувати студент, який сам обиратиме, до якого закладу освіти вступати.

Сума гранту визначатиметься урядом. Нині передбачається діапазон від 15 до 50 тисяч гривень, що залежатиме від результатів, отриманих на Національному мультипредметному тестуванні.

Також законопроєктом передбачено трансформацію механізму пільгового кредитування. Переваги для здобувачів вразливих категорій населення зберігаються, і вони значною мірою навчатимуться на місцях державного замовлення.

Читайте також:  Батьки, готуйтеся: Дітей у школах ще більше завантажать домашніми завданнями

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.