facebook

Підвищення кваліфікації: Горбачов попередив про наслідки для вчителів, які купують сертифікати, і готує лист до Міносвіти

Вчителі, які купують сертифікати про підвищення кваліфікації та ті, хто їх продає, мають оцінювати відповідальність своїх дій.



За словами захисника прав у сфері освіти Сергія Горбачова, наслідки купівлі документів позначаються на педагогах, їх репутації та ефективності навчання учнів. Крім того, нівелюються принципи закладені в реформу Нової української школи, що впливає на майбутнє життя та розбудову держави.

Служба освітнього омбудсмена готує лист до Міністерства освіти та науки щодо створення робочої групи для внесення змін у підходах до підвищення кваліфікації педагогів з умовою збереження академічної свободи вчителів. Про це зазначено в розʼясненні, опублікованому на офіційному сайті Горбачова.

У захисника прав освітян повідомляють, що законодавством не передбачено чіткої відповідальності за порушення академічної доброчесності в загальній середній освіті. Тож у службі освітнього омбудсмена вбачають необхідність детальніше окреслити зобовʼязання за такі порушення та розробити державний механізм, який би контролював порядність при підвищенні кваліфікації.

У Горбачова також назвали причини, чому вчителі вдаються до таких намірів. Зокрема, це трапляється через відсутність контролю за організаціями, які видають дипломи та не проводять навчання, а педагоги обходять законні вимоги щодо підвищення кваліфікації. Частина освітніх працівників не вбачають ефективності у курсах та вважають, що легше купити документ, ніж витрачати час на навчання.

Недоступність якісних курсів та небажання закладами освіти фінансувати підвищення кваліфікації педагогів. За словами освітнього омбудсмена, вчителі часто мають обирати безкоштовне навчання або те, що може дозволити оплатити школа.

Крім того, вчителям часто не вистачає часу на додаткову освіту, вони мають надмірну навантаженість та зазнають професійного вигорання.

Згідно з результатами дослідження “Нова українська школа в 5-6 класах: виклики впровадження”, щонайменше 6% вчителів зазначили, що купували сертифікат про підвищення кваліфікації без проходження навчання. Однак у службі захисника прав освітян наголошують на тому, що таких працівників може бути більше, адже ще 10% обрали варіант “складно відповісти”, що може наштовхнути на висновки про їхнє небажання зізнаватися у таких діях.

Читайте також:  Вчителі не отримають доплат за роботу в умовах COVID-19

В Горбачова звернули увагу на те, що зрозуміти орієнтовний масштаб цієї проблеми серед загальної кількості вчителів у країні не має можливості через відсутність статистичних даних.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.