facebook

В Україні сформувався ринок продажу сертифікатів для вчителів

В Україні сформувався «чорний ринок» продажу документів про підвищення кваліфікації вчителів, який набуває фактично масового характеру.



Про це повідомляє Служба освітнього омбудсмена, з посиланням на моніторинг соціальних мереж та платформ онлайн-оголошень.

У Службі освітнього омбудсмена зазначають, що деякі вчителі відкрито погоджуються придбати сертифікат, а інші особи пропонують свої послуги та домовляються про так звану «співпрацю».

Тобто, замість педагога, зовсім інша людина за кошти «проходить» курси підвищення кваліфікації, точніше, вносить на сервісі готові відповіді для отримання сертифікату для цього педагога.

Також зазначається, що особливо цинічним виглядає купівля сертифікатів про надання першої домедичної допомоги та про надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу.

Окрім того, деякі недоброчесні суб’єкти підвищення кваліфікації просто продають сертифікати, не вимагаючи від педагога проходити курси, вебінари, тренінги взагалі, а тим паче – виконувати якісь завдання.

Водночас причини, що спонукають педагога до купівлі сертифікатів, є різними. Більшість із них – системні.

Зокрема, у Службі освітнього омбудсмена виокремлюють декілька причин купівлі сертифікатів, серед яких – відсутність механізму контролю суб’єктів підвищення кваліфікації, недобросовісні суб’єкти підвищення кваліфікації, неякісні програми підвищення кваліфікації, легкість та доступність купівлі сертифікатів, проблеми з фінансуванням підвищення кваліфікації, зайнятість вчителя та професійне вигорання.

Водночас у Службі освітнього омбудсмена зауважують, що викладення цих причин не є намаганням виправдати педагогів, які купують сертифікати.

«Учитель, який купує сертифікати про підвищення кваліфікації, не лише порушує свої обов’язки, а й ставить під сумнів кваліфікацію, знання і навички, якими володіє», – заявили у Службі освітнього омбудсмена.

Поки ніхто не оцінював масштаб проблеми. Однак дослідження «Нова українська школа» в 5–6-х класах: виклики впровадження», яке включає репрезентативне опитування, у якому щонайменше 6% учителів 5-6-х класів на запитання щодо купівлі сертифіката про підвищення кваліфікації відповіли, що платили за його отримання без проходження курсів.

Читайте також:  Освітянам даватимуть паперові лікарняні замість електронних

Водночас кількість таких вчителів може бути значно більшою – близько 16%, адже ще 10% вчителів обрали варіант «Складно відповісти», що наштовхує на те, що вони не хотіли зізнаватися, хоча запитання було поставлено чітко та зрозуміло.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.